‘In de kas heb ik de 31 graden niet gezien’

“We hebben deze week veel paprika’s. We halen waarschijnlijk de anderhalve kilo per vierkante meter”, zegt Peet Sonneveld in Maasland over zijn groene paprika’s van het ras Sopera. Veel vruchten hebben wel een ‘neusje’ of een brandplekje opgelopen zodat 8 procent in het ‘binnenland’ terecht komt. Maar hij kan ermee leven. “De maarsortering is in ieder geval nog mooi grof: 60 procent 80-ers, 35 procent 70-ers en 5 procent 60-ers. De totaalproductie loopt gelijk op met vorig jaar. “Daar ben ik niet ontevreden mee.”

Gespetterd krijtje
Het gewas kan de hitte tot nu toe goed aan. In week 26 heeft hij het dek laten krijten met een mengsel van La Blanche (witvast) en gewoon krijt. “Het is gespetterd dus het zit er niet dik op en door de buien van maandag is er ook wel wat afgeregend. Maar het help goed om de temperatuur te drukken en de plant koel te houden. Als je het scherm bijna dicht trekt wordt het 2 tot 3 graden warmer in de kas. Vorige week vrijdag was het buiten 33-34 graden en in de kas heb ik de 31 niet gezien.”
Het gewas staat er nog goed op en heeft een mooie dikke kop. “De plant is door het krijten misschien wel wat gerekter geworden. Maar dat is niet erg, dan komen de vruchten ook niet te dicht op elkaar.” Na twee weken van nauwelijks zetting komen er deze week meer dan 10 vruchten per vierkante meter bij. In week 25 en 26  zijn er respectievelijk 14 en 12 gezet. “De grofheid zal misschien wat gaan afnemen, maar ze groeien nog snel uit.”

0,4 kuub gas voor CO2
De CO2-dosering staat ingesteld op 600 tot 700 ppm. De ketel draait er overdag 110 tot 120 kuub gas per uur doorheen voor de CO2-voorziening. Dat komt per week neer op 0,4 kuub gas per vierkante meter. De meeste warmte uit de buffertank kan hij nog steeds kwijt. Vanaf 4.30 uur stookt hij de kas op om het gewas te activeren met een buis van 42 graden, meestal tot negen uur of half tien.

Gezond gewas
Het gewas is nog goed gezond. “De wortels zien er goed uit en spint zie je nauwelijks.” Volgende week gaat hij wel een keer de rupsen aanpakken met Steward. De boterbloemluizen waren vorige week al aan de beurt. “Het roken van Pirimor heeft goed geholpen. Ik zie geen luizen meer.” De ingezette galmuggen en zweefvliegen moeten het nu weer overnemen. Vooral zweefvliegen ziet hij volop. Daarnaast doen de A.degenerans-roofmijten goed werk want er is nauwelijks spint te zien. “Ik heb een enkele plant met stengel-Fusarium gezien, maar het mag eigenlijk geen naam hebben. Van binnenrot heb je bij groene paprika nooit last.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.