‘Lange stengels hebben moeite water omhoog te brengen’

De belichte kas, met de oudste teelt (ras Brioso,onderstam Maxifort) heeft het behoorlijk moeilijk. “Vorige week donderdag en vrijdag, met dat hele hete weer, gingen na het indraaien de kopjes slap. En waar te strak was ingedraaid zag je ook trosjes slap gaan”, zegt Joost Barendse van Kwekerij De Kabel in De Lier. “Er valt weinig aan te doen. Een krijtje of reduheat op de kas aanbrengen doe je zover na de langste dag ook niet zo snel. Je kunt de bovenste 10 centimeter niet indraaien, maar als je een week achter elkaar warm weer hebt kom je alsnog in de problemen.” De planten staan er al sinds oktober in. “De stengels zijn een stuk langer dan in de onbelichte kas en hebben moeite het water in de kop te krijgen.”
De zetting is tot nu toe wel goed door gegaan. Wel worden de vruchten wat gevoeliger voor scheuren. “Wanneer het plotseling gaat regenen, zoals afgelopen maandag, zie je wel een enkel scheurtje ontstaan.”

Veel water, maar niet hozen
Het valt niet mee nog een goed kasklimaat te realiseren.”Het is te droog en te warm als het buiten 33 graden wordt. Het is vooral een kwestie van maximaal koelen met de luchtramen aan beide kanten zover mogelijk open.” Desondanks was de etmaaltemperatuur in week 27 gemiddeld 21,8 graden. “Je had er dagen bij van 23,5 tot 24 graden.” De planten vragen veel water. “Maar je moet niet te veel gaan hozen en voldoende interen om de wortels niet om zeep te helpen.” Barendse geeft alleen in de belichte kas een nachtbeurt omdat daar kleine substraatmatjes liggen.

Fame pakt grotere rupsen
Ondanks de zorgvuldige watergift hebben de wortels toch een tik gehad van het hete weer. “Je ziet aan de onderkant van de mat toch wel bruine wortels.” Hij heeft vorige week en deze week een keer gedruppeld met AAterra. Verder zijn er geen problemen met de gezondheid van het gewas. Er zit een enkele wittevlieg, maar er is ook voldoende Macrolophus. Tegen rupsen heeft hij een keer met Fame gespoten omdat hij er met Xentari toch wat gemist had. “Fame pakt ook de grotere rupsen aan. Met Xentari gaat alles dat groter is dan een centimeter niet dood.”

Onbelicht gewas oogt fris
Ondanks de wat moeizame fase is de productie van de belichte teelt nog steeds stabiel en volgt het de prognoses nog op de voet. De kwaliteit is ook nog steeds goed. Maar het verschil in gewasstand met de onbelichte kas is groot. “In tuin 1, de onbelichte kas, geeft het gewas geen krimp. Het heeft meer kracht en oogt fris. Het heeft zich met die extreme hitte heel goed gehouden.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.