'Het is oogsten, oogsten en nog eens oogsten.'

“Het is oogsten, oogsten en nog eens oogsten. Aan iets anders komen we niet toe”, vat Peter Oomen in Sevenum de werkzaamheden samen. “Gelukkig hebben we bij het vastzetten van de kop nog een blaadje  weggehaald, want daarna is er niets meer van gekomen en het gewas wordt toch wel steeds voller.” Hij plantte in week 19 en 20 achtereenvolgens de twee afdelingen vol met het ras Sheila. De laatste vier weken ligt de productie constant op 7 tot 8 komkommers per vierkante meter per week. “Met deze prijzen heb ik er geen problemen mee dat we nergens anders aan toekomen. We hopen deze week 38 tot 39 cent per stuk te krijgen.”
De kwaliteit is nog steeds super. Hij gaat inmiddels wel wat lichter oogsten. “Maar dat is niet erg want de 35-ers brengen bijna net zoveel op als de 40-ers.” De komkommers worden nu wat langer, maar ook dat is geen probleem. Door de sorteermachine worden ze op lengte gesorteerd. Ongeveer 20 procent gaat apart in langere dozen.

Scherm nauwelijks meer dicht
“Het gewas heeft totaal geen last van de hitte”, ziet Oomen. De luchtbevochtiging gaat in de ochtend aan bij een rv van 72 procent en in de middag bij 75 procent. De twee afdelingen worden om beurten bevochtigd omdat bij de uitbreiding van afgelopen winter geen tweede pompset is geplaatst. Per afdeling staat de bevochtiging maximaal 3 minuten aan. “We moeten eerst maar weer wat geld verdienen. Het is een beetje behelpen maar het werkt wel.” Het scherm gaat niet veel meer dicht bij felle zon. Oomen heeft de lichtwaarde verhoogd van 600 naar 900 Watt per vierkante meter. “Je moet het gewas niet teveel verwennen want het moet nog even mee.” De volgende teeltwisselingen staan gepland voor 9 en 18 augustus, opnieuw met het ras Sheila.
Het gewas krijgt per dag ongeveer 8,5 liter water per vierkante meter tussen 7 uur en 20 uur met twee nachtbeurten. Het druppelwater heeft een ec van 2,3 en een pH van 6,2. In de mat liggen de waardes rond 3,2 en 5,4. De drain ligt gemiddeld tussen 35 en 40 procent. Hoeveel de matten interen weet Oomen niet precies. “Na drie beurten van 100 milliliter per plant komt er drain.”

Buffer in middag vol
De klimaatregeling is vooral gebaseerd op maximaal luchten. Vanaf 2 uur ’s nachts komt er een minimumbuis in van 50 graden die in 1,5 uur wordt opgebouwd en om ongeveer 7.30 uur op licht wegvalt. Daarmee creëert hij ruimte in de buffer om te CO2-en, maar het is niet voldoende om de buffer (1000 kuub op 3 hectare) leeg te krijgen. “Ik probeer 450 ppm aan te houden maar in de middag moet de ketel toch naar de minimumstand van 70 kuub gas per uur. Daarmee doe je niet veel meer.”
Tijdens de hoosbuien van begin deze week konden de stalen goten het niet bolwerken. “We hebben wel wat water binnen gehad en wat bladbeschadiging opgelopen.” De matten, die met een tempexplaatje eronder op de grond liggen, zijn niet ondergelopen. De drainpomp had het water al snel weer van de grondfolie gezogen.

Teeltwisseling zonder Vertimec bevalt beter
Bij de gewasbescherming draait het vooral om de preventieve meeldauwbestrijding. Om de 5 dagen spuit hij, nu met Rocket. Vorige week heeft hij een keer Floramite toegevoegd tegen spint. Bij de teeltwisseling heeft hij geen Vertimec ingezet tegen trips en dat is goed bevallen. “We hebben in de tralies waar de afdelingen aan elkaar grenzen wel wat kromme vruchten gehad, maar dat was veel minder dan vorig jaar. Toen hadden we wel Vertimec gebruikt en waren soms 6 tot 7 stamvruchten per plant krom.” Nu heeft hij tien dagen na het planten al swirskii uitgezet, 1 op 4 planten en in de grenstralies 1 op 2 planten. “Doordat je er vroeg mee kunt beginnen houden ze de trips goed bij, al zie je nog steeds wel een enkele kromme vrucht.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.