‘Je ziet veel koolwitjes rondvliegen’

“We snijden nog ongeveer twee en een halve week sla. Dan liggen we leeg. Volgende week beginnen we weer te planten.” Carlo de Jongh in Prinsenbeek komt het niet ongelegen om even geen oogstwerkzaamheden in de kas te hebben. “In één van de kassen gaan we een betonpad storten. En alles moet ook weer op orde gemaakt worden voor de herfst, zoals de regenleidingen nalopen.”

Rupsendruk
Momenteel groeit de sla heel hard. Het oogstschema komt nog wel ongeveer overeen met vorig jaar, maar waar hij normaal rond de 45 kilo snijdt, oogst hij nu steeds kroppen op 50 kilo. De kwaliteit is prima. De onderkant is goed, waarbij het meehelpt dat de sla op voorheen onbeteelde grond staat, in een bijgebouwde kas.
De rupsendruk neemt nu wel toe. “Je ziet veel koolwitjes rondvliegen. Dan moet je alert blijven. De ervaring leert dat je er met zulk warm weer dan kort op moet zitten met bespuitingen.”

Veel water
De zomerrassen Zendria en Sintia kunnen goed tegen de warmte. Met de hitte heeft de sla wel veel water nodig. “We geven bijna elke dag water. Meestal tussen 3.00 uur en 6.00 uur, op het koudste deel van de dag. En dan koud bronwater erop. Dan kun je de grond nog iets koelen. Veel meer kun je met die hoge temperaturen niet doen.”
Krijten doet hij niet, maar boven een bepaalde instraling trekt hij het scherm dicht. Ook voor het oogsten is dat prettig. “Als je dat vroeg sluit, blijft het in de kas koeler dan buiten.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.