‘Al met al was het een lastige zomerteelt’

Ben Bolleboom in Delfgauw snijdt begin week 27 het gewas schoon, om ruimte te gaan maken voor de herfstteelt. “Er hangen nog een berg vruchten aan. Voor de komkommers zouden we nog wel een week door kunnen gaan. Maar ik ben toch blij dat het gewas er uit gaat.“
De zomerteelt is teelttechnisch namelijk niet makkelijk geweest. “Al met al een moeilijke teelt. We hebben behoorlijk wat last van Mycosphaerella gehad, met aardig wat meeldauw in het gewas, en ook nog eens spint. Qua aantal komkommers hebben we er een stuk minder weggesneden dan vorig jaar.”

Mycosphaerella-druk
“Het was een echt Mycos-jaar. En toen de planten er in gingen, was het helder weer met koude nachten. De planten maakten een behoorlijk wortelgestel. Toen ze er twee weken in stonden, werd het donker weer met weinig verdamping. Maar die wortels bleven wel door drukken.
Daarbij zijn de vruchten twee ochtend toch even natgeslagen. En we moesten spuiten tegen de meeldauw, waardoor het gewas ook nog eens langer nat bleef. De Mycosphaerella-druk was al aanwezig, maar toen werd het een stuk extremer.”

Groeikracht
Het ras Roxanne met zijn forse groeikracht was ook niet gunstig voor de beheersing van de Mycosphaerella-problemen. Aan de andere kant was die eigenschap voor de productie en het uithoudingsvermogen weer een voordeel. “Roxanne blijft altijd groeien en bloeien. Dat is zijn kracht. Daarom gaan we hem in de komende teelt toch ook weer zetten.” Met de te verwachten komende warmere nachten zal de wortelontwikkeling ook meer beheerst blijven.

Daksproeiers aan
In de oude teelt was de temperatuur in de kas de afgelopen week meestal net ietsje hoger dan buiten. “Je had een vol gewas staan. Dan lukt dat wel. Alleen bij extreme omstandigheden, van meer dan 27 graden buiten en een vochtdeficiet van 7, gingen de daksproeiers aan. Maar met oog op de Mycos wilde je ze niet al te snel aan zetten.”
Het scherm ging boven de 750 Watt instraling ook dicht. “Dat had op zich voor het gewas niet echt gehoeven, maar als je aan ’t werk bent is het toch ook wel lekker.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.