‘We komen handen tekort bij het snijden’

Het gewas van de rode paprika bij Didier Algoet in Duffel kan de hitte goed aan. “Waar het gewas schraler staat, zoals langs de gevels, is het wel supergeneratief. Daar moet het gewas zwaarder afzien, en staat het iets minder vol. Daar zie je dan ook wel eens een ‘neusje’. Voor de rest, waar de planten in balans staan, is geen neusrot te zien. Je hoopt er altijd zo min mogelijk last van te hebben, maar een neusje hoort nu eenmaal gewoon bij de paprikateelt.”

 

Biologisch onder controle

Voor de rest vormen ziekten of plagen geen probleem. Van binnenrot heeft hij nooit last. Alle plagen zijn wel te vinden, maar die blijven allemaal biologisch onder controle. “Trips, luis, spint, je komt het allemaal wat tegen. Sinds vorige week ook een rupsje. Die bestrijden we ook biologisch. Er zijn zakjes met Trichogramma opgehangen.”

 

Handen tekort

Spuiten is dus niet nodig. “Ik zou momenteel ook niet weten wanneer ik dat zou moeten doen. We komen handen tekort. Iedereen is nodig bij het snijden. Vorige week hebben we al flink weggesneden, maar nu zijn we helemaal volop bezig.”

Bij het toch ook nodige gewaswerk concentreert hij zich vooral op het indraaien. “Met dat warme weer geven de planten weinig scheuten, maar maken ze wel lengte.”

 

Zetting blijft komen

Het merendeel van de vruchten, rond de 90 procent, zijn 85-ers of nog grover. Daarbij is de plantbelasting hoog. “Op zaterdag 3 juli zaten we rond de 50 vruchten per vierkante meter.” Dankzij de huidige grote instraling vormt dat geen belemmering voor de zetting. “Met dat licht blijft er steeds een nieuw knikkertje aankomen. En je blijft afsnijden, dus dat geeft weer ruimte voor nieuwe zetting.”

 

Twee periodes

Er staan twee periodes ingesteld bij de klimaatregeling. Vanaf 18.00 uur gaat de nachttemperatuur naar 16 graden Celsius, al wordt die streefwaarde onder de huidige omstandigheden niet gehaald. Vanaf middernacht begint de temperatuur met een graad per uur op te bouwen naar de dagwaarde van 21 graden Celsius. De luchtlijn staat er een graad boven.

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.