Redactie GFActueel
‘Laat de wortels ’s nachts maar lekker naar water zoeken.’

“Het gewas ziet er heel sterk uit en heeft weinig hinder gehad van de hitte”, zegt Dirk van Schie in Pijnacker. Zelfs vorige week vrijdag was geen probleem met een etmaaltemperatuur van 26 graden (dag gemiddeld 28,1 en nacht 21,4 graden). "Het gewas van het ras Growdena groeit sterk en heeft nog steeds een stevige kop."

Gewas gezond houden
Wat hem op het moment wel een beetje zorgen baart is de toename van wittevlieg. “Je ziet het toenemen terwijl we nog niet overdreven veel Macrolophus tegenkomen. Ik ga met de bioloog overleggen wat de beste strategie is.” De zwavelverdampers hebben behoorlijk veel aangestaan. “Als je wat wit ziet doe je al gauw wat meer dan de aanbevolen brandtijden van de zwavelpotjes. We hebben een keer met Signum gespoten tegen Botrytis dus daarmee is het wit aardig onderdrukt. Maar bij dit weer weet je dat het weer terugkomt bij een gevoelig ras.” De spint bestrijdt hij nog steeds plaatselijk met Floramite. “Maar het lijkt steeds minder goed te werken, terwijl ik op de 2,85 hectare niet meer dan een halve liter heb gebruikt.” Een goed alternatief middel is er nu niet volgens Van Schie. “Van Torque-Nissorun lijkt spint wel te groeien.” Na 1 september mag Oberon weer gebruikt worden tegen wittevlieg en spint waar hij wel veel vertrouwen in heeft. “Maar september is nog een eind weg.”

Minder maar zwaardere vruchten
Met de extreme hitte van vorige week is de zetting wel wat gestagneerd. “Er komen er waarschijnlijk wat minder aan de tros maar ze worden dan meestal ook zwaarder.” Hij is niet bang dat deze tomaten straks gaan scheuren. “De kwaliteit van de gezette vruchten is gewoon goed omdat er voldoende bedekking van het blad is. De bladlengte is nog steeds zo’n 45 centimeter.” Het aantal vruchten per vierkante meter is inmiddels gedaald van 86 (op zijn top) naar 73 tomaten (eind week 26). Maar de vruchten worden wel zwaarder: 230-240 gram in plaats van 210-220 gram. De totale productie is nu vergelijkbaar met vorig jaar. “Maar we hopen de komende weken wat meer te gaan plukken want het gewas staat er duidelijk beter op. Gelukkig blijft de prijs nu ook beter op niveau dan vorig jaar.”
De groei zorgt voor wat meer gewaswerk. “Normaal varieert het clippen, dieven en zakken tussen 120 en 150 uur. Deze week zit het aan de bovenkant, net nu er twee vaste medewerkers niet zijn. Ik ga dus maar eens bellen of ik er een ventje bij kan krijgen.”

Zo koel mogelijk
De klimaatregeling is vooral een kwestie van zo koel mogelijk telen. Voor de CO2-voorziening stookt Van Schie de laatste weken zo’n 0,4 kuub gas per vierkante meter. “Meer kan niet omdat je dan te veel warmte in de kas moet brengen.” In de nacht staat er een minimumbuis in van 36 graden die een half uur voor zonsopgang wordt verhoogd naar 42 graden. In de loop van de dag wordt de minimumbuis afgebouwd op licht en luchtvochtigheid. Wanneer de kastemperatuur 3 graden boven de ingestelde stooktemperatuur komt valt de minimumbuis volledig weg. “Het vochtdeficit wordt dan te groot om nog  te stoken.”

Nog steeds flink interen
Op de warmste dagen gaf hij 9,5 liter water per vierkante meter waarbij wel 32 procent drain wordt gerealiseerd. Hij verlaagt daarbij de druppel-ec naar 2,6 mS/cm. Bij donker weer is dat 3,0. De ec in de mat stijgt in de nacht naar 7 en is overdag 4,5. De drain-ec is rond 4,0 mS/cm. Nachtbeurten zijn niet nodig vindt Van Schie. “Laat de wortels ’s nachts maar lekker naar water zoeken.” Hij durft het vochtgehalte van het steenwolsubstraat (Expert) te laten interen van 65 naar 52 procent op de watergehaltemeter. “Het is niet gezegd dat dit exacte waarden zijn. Het gaat om het beeld dat je ziet. Ik wil na iedere nacht op ongeveer dezelfde waarde uitkomen.”

Bron: Groenten & Fruit - auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.