‘Het gewas vindt die warmte helemaal lekker.’


“Het gewas staat de laatste twee weken weer naar mijn zin te groeien, maar de vier weken daarvoor stond het te generatief en hebben we door de hoge plantbelasting bladrandjes opgelopen”, zegt Michel de Winter van Stargrowers in Hoek van Holland. “We hadden toen nog zo’n koude wind, maar nu is het weer groeizaam weer.” De hitte deert het gewas (ras Mecano) niet. De plantbelasting is gedaald naar 156 vruchten per vierkante meter. Er hangen nu nog 7 trossen per stengel. “We hebben in de periode van die bladrandjes twee trossen op 5 gesnoeid. Deze week snoeien we voor het laatst op 6 vruchten.” De bladlengte is weer toegenomen van 35,5 naar 37 centimeter. “Het gewas vindt die warmte helemaal lekker.”

Een kilo voor in productie
Er hangen nu 16 tot 19 bladeren aan een stengel. Door de bladrandjes is De Winter wel extra waakzaam op Botrytis. Hij laat twee mensen door het gewas rijden die de bladeren weghalen waar de aantasting dreigt door te trekken naar de stengel. “Dat doen we deze week voor het laatst want volgende week gaan de bladeren met randjes in de gewone ronde van bladplukken mee.”
Het werk loopt op rolletjes. Door de vlakke weekproductie van 2,2 tot 2,5 kilo per vierkante meter is het goed in te plannen. “We lopen in totaalproductie nu ongeveer een kilo voor op de prognose die op 65,5 kilo eindigt, dus dat gaat goed.”

Drie nachtbeurten mogelijk
De stooktemperatuur staat voor de voornacht ingesteld op 13 graden (vanaf 20.30 uur), maar die wordt natuurlijk niet meer gehaald. Om 1.30 uur gaat de temperatuurinstelling naar 16 graden, een uur voor zonsopgang naar 17 graden en vanaf 9 uur naar 20 graden rond de middag en 24 graden na 17 uur. De luchtlijn staat er steeds 0,5 graden boven maar het tegenlucht staat om 13 uur al ingesteld op 24,5 graden. Tussen 8.30 en 19 uur wordt water gegeven. Bij een lichtsom van 1100 Joules wordt een nachtbeurt gegeven, bij 1800 Joules twee en bij 2800 Joules drie nachtbeurten.

Nog volop CO2
De wkk’s draaien maximaal voor de CO2-productie tot de buffers (3000 kuub op 8 hectare) vol zijn. “We kunnen nog steeds de hele dag volop doseren. Een wkk staat meest aan van 9 tot 16 uur en de ander van 7 tot 20 uur. De elektriciteitsprijs ligt ook nog steeds boven de kostprijs.”  De Ocap-CO2 heeft hij  alleen in het begin van het seizoen gebruikt toen de kas steeds dicht lag. “We hopen het verder eigenlijk niet nodig te hebben.”

Graanpollen bewijzen hun waarde
Als de laatste bladpunten eraf zijn blijft er weer een mooi groen en gezond gewas over. Meeldauw heeft De Winter nog niet gezien. Iedere nacht staan de zwavelpotjes 6 uur aan. Tegen Botrytis heeft hij wel twee keer preventief gespoten met het natuurlijke middel Enzicur en tegen rupsen twee keer met Turex (Bacillus thuringiensis). Er zit ook wat mineervlieg maar die is goed onder controle gebracht met Diglyphus-sluipwespen. “Bladluizen heb ik nog helemaal niet gezien. Dat is best wel bijzonder als ik zo om me heen kijk. Ik heb dit jaar veel met de sluipwespenkweek op graanpollen gedaan en dat werkt blijkbaar erg goed.”


Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.