‘Leverzekerheid OCAP-CO2 is hopeloos’

Het gewas bij Edwin van der Ploeg in Berkel en Rodenrijs staat nog steeds vegetatief, voldoende krachtig voor de hoge temperaturen.

Door wisselende weersomstandigheden, is de productie dit jaar heel hausserig. “Vroeger vonden we dat met oog op de afzet heel erg, dat er geen regelmaat in de productie zat. Maar tegenwoordig is het voor de prijsvorming wel gunstig als het handelskanaal even leeg is.”

 

Productie-dip

Deze week zit er een grote dip in de aanvoer. “Met een ons of zes.” De nieuwe hausse zit er echter al weer aan te komen. Van der Ploeg merkt overigens dat het steeds moeilijker wordt om met de oude vertrouwde Derby voldoende productie te halen ten opzichte van de nieuwere generatie gele rassen. “Waarschijnlijk wordt dit wel het laatste jaar dat we hem telen.” Er staat nu al een derde met Inzell. Volgend jaar is de kans groot dat die de plaats als hoofdras gaat innemen.

 

Luchtramen open

De kwaliteit en grofheid van de vruchten is goed. Met het warme weer snijdt hij twee keer in de week rond.

Bij warme dagen, waarop de temperatuur tot 25 graden Celsius of meer oploopt, gaan de luchtramen aan beide zijden 100% open. Dat gebeurt ’s ochtends al bijtijds. “Zodra het buiten meer dan 18 graden wordt, tikt hij ze dan al open. Ook niet eerder, want je wilt in verband met binnenrot ook geen kou binnen luchten. De ramen blijven dan wijd open tot ongeveer 17.00 uur. Dan mag hij op vocht weer dicht aan de windzijde.”

In de nacht staat een minimum raamstand ingesteld van 5 procent, als de buitentemperatuur boven de 14 of 15 graden is.

 

Osmose op volle toeren

De watergift loopt met de instraling mee. De planten vragen heel wat, terwijl de hoeveelheid gietwater met het droge weer niet wordt aangevuld.met regenwater. “De osmose-installatie staat dag en nacht te draaien om de bassins vol te houden. Sinds twee weken staat die aan.” Het osmose-water wordt voor gebruik eerst in het bassin gepompt en daar gemengd.

 

OCAP onbetrouwbaar

De leverzekerheid van de CO2-voorziening is momenteel problematisch. “Het is jammer dat we niet meer van de OCAP-leveringen op aan kunnen. Het is onbetrouwbaar. Dat is een groot probleem. Met donker weer is er wel voldoende. Maar juist als je het nodig hebt, met veel zon, dan kunnen ze maar de helft van de gewenste capaciteit leveren. We hebben maar enkele uren per dag OCAP. Bijvoorbeeld 7 uurtjes. Nou, als je dan van 7.00 uur tot 21.00 uur volop wilt doseren, dan kom je heel wat uren tekort. Het is echt hopeloos. En je krijgt dan ook nog eens elke maand de vaste factuur, onafhankelijk van hoeveel CO2 je gehad hebt. We gaan op zoek naar een andere CO2-bron.”

Van der Ploeg heeft in ieder geval nog een tweede WKK, waarop nu nog geen rookgasreiniger is aangesloten. Uitbreiding van de rookgasreiniging lijkt dan ook een logische stap om minder afhankelijk van de externe OCAP-CO2 te worden.

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.