‘We hopen daarmee zonder virusschade het eind van het jaar te halen’

Het gewas bij Rino Kaljouw in Sint-Annaland staat er nog goed bij, ook al begint het einde van de teelt in zicht te komen. De productie en kwaliteit zijn ook nog goed. “Je snijdt natuurlijk een kromme en wat stek meer, maar het zijn verder best nog aardige komkommers. Ze beginnen alleen best wel lang te worden.”

Spreiding arbeid
De nieuwe komkommers zullen op 12 en 16 juli geplant worden. Die eerste planting valt op een maandag. Dat bevalt goed. Dan kun je op zaterdag de kas leeg ruimen.” Met de andere planting kan hij wat spreiding in het werk creëren, zoals in het vastzetten van de koppen.

Bontvirus
De hygiëne vraagt extra aandacht, omdat er planten met bontvirus zijn gevonden. “Het lijkt beperkt te blijven tot een paar plekjes. Daar komen bij de teeltwisseling nieuw substraat en nieuwe stekers. We hopen dat we daarmee zonder schade het eind van het jaar halen.”

Melk
In de huidige teelt zijn de hygiëne-maatregelen extra op scherp gesteld. “We hebben steeds met melk gesneden. Dat begon ietsje te verslappen, maar nu krijgt het weer alle aandacht. Aan het eind van de rij worden ook de handen in de melk gewassen, en wordt er een nieuw mesje uit de melk gepakt.”

Schermen
Met het warme zonnige weer helpt hij het gewas door bij veel instraling te schermen. Dit maakt het ook iets makkelijker voor de planten om door de virusaantasting heen te groeien. Het scherm loopt normaal boven de 700 Watt instraling dicht. “Maar met een echt felle zonnige dag gebeurt dat een half uurtje eerder, bij 500 of 600 Watt. En ook als er mensen in een afdeling werken, sluit het doek daar al bij 500 Watt.”

Warme dagen
Met de hete dagen probeert hij sowieso op tijd uit de kas te zijn. Op de maandag, als er een dag niet is geoogst, lukt dat echter niet. Om 16.00 uur voetbal kijken, om het Nederlands elftal te zien, zit er op 28 juni dan ook niet in. Voor het personeel is het ook nog te overzien. “We werken verder met Polen. En die doen niet mee met de kampioenschap.”
Kaljouw hoopt dat het warme weer een positieve invloed zal hebben op de consumptie van komkommers, en daarmee op de prijsvorming.
 
Mycosphaerella
Met het warme weer heeft hij ook veel profijt van de luchtbevochtiging, al wil hij het gebruik niet overdrijven, zodat het risico op schimmels klein blijft. De bevochtigers mogen niet onder de 400 Watt instraling met 24 tot 25 graden Celsius starten. “We zijn er voorzichtig mee. Mycosphaerella ligt constant op de loer. Je probeert het te voorkomen, al lukt dat nooit helemaal. Ook wij hebben een paar keer een periodetje een beetje Mycosphaerella gehad.”

Plagen onder controle
Bij de plagen kwam spint in het begin van deze teelt al iets opzetten, maar is goed onder controle gebleven. “Je ziet soms een plekje komen, maar de roofmijt lost dat steeds goed op.”
Wittevlieg blijft ook beperkt. “Ik heb wel een keer een correctie uitgevoerd met Plenum. Net voor de teeltwisseling wil ik dat nog een keer doen.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.