Redactie GFActueel
‘Het ontvochtingingsverhaal is nu voorlopig uit'

“Het gewas groeit goed, we hebben een goede zetting en sterke trossen”, vat Eric Vereijken in Beek en Donk de stand van het gewas (ras Annamay, plantdatum 10 december) samen. “Twee weken geleden stond het nog wat dunner en hadden we last van gescheurde tomaten. Maar dat is maar een week geweest, juist ook toen we roder gingen oogsten omdat de handel moeilijker liep.” De kwaliteit van de tomaten is nu weer prima, maar over de productie is hij niet tevreden. “Ik zie nog niet gebeuren dat dit ras hoger gaat uitkomen dan Campari en dat had ik toch wel verwacht.” Een verklaring voor de tegenvallende productie heeft hij niet echt. “Door het ontvochtingingssysteem hebben we minder buizen gebruikt, maar dat heeft eigenlijk alleen effect op de vroegheid van de productie en niet op het totaal.”

Luchtramen open, ontvochtiging uit

Tot drie weken geleden ging het schermdoek nog regelmatig dicht in combinatie met het Cogas-ontvochtigingssysteem. Schermen doet Vereijken nu niet meer. “Als je door het schermen met ontvochtigen de buffer niet meer leeg krijgt en moet stoppen met CO2 doseren ben je natuurlijk verkeerd bezig.” Alleen ontvochtigen kan in principe nog wel. “Maar de luchtramen moeten nu zo vaak open dat het ontvochtingingsverhaal nu voorlopig uit is.”
Hij realiseert nu een etmaaltemperatuur van 18 tot 18,5 graden met een dagtemperatuur van 20 tot 20,5  en een nachttemperatuur van 15 graden. De stooktemperaturen staan ingesteld op 12,5 graden in de voornacht, 17 graden in de nanacht (vanaf 1 uur) en 20,5 graden vanaf 12 uur. De luchtinstellingen staan er kort boven. Water geeft hij tussen 8 uur en 18.30 uur; bij donker weer stopt hij wat eerder.

Overhouden voor najaar

Deze week wordt de 16-de tros geoogst en bloeit de 23-ste. Lange tijd zijn de trossen op 9 gesnoeid maar Vereijken gaat nu terug naar 8 vruchten om voor het najaar voldoende groei over te houden. De weekproductie ligt rond 1,5 kilo per vierkante meter. De zetting rond 33 vruchten per vierkante meter per week. CO2 doseert hij met de wkk’s. ’s Morgens begint hij met 80 kuub gas per hectare, maar tussen 10 en 17 uur doseert hij volop met 160 kuub gas per hectare. Hij kan de motoren ook terugregelen. “Maar dat is niet interessant bij de huidige elektriciteitprijzen.”

Nauwelijks Botrytis

Van ziektes en plagen heeft hij in de kas met Annamay helemaal geen last. “De biologie is super in balans en Botrytis hebben we hier helemaal nog niet hoeven nalopen. Nu we minder ontvochtigen zie je hier en daar een klein plekje, maar dat is veel minder dan in de gangbare kas zonder ontvochtinging. Daar moeten we wel de plekjes nalopen.”


Bron: Groenten & Fruit - auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.