‘Nu rijgt het gewas zich in twee weken helemaal vol’

Na een moeilijke periode, met donker weer, zit er nu weer zeer veel groei in het gewas bij Aad van Dijk in Harmelen. “We moeten dan ook alle zeilen weer bijzetten voor het gewaswerk. Achteraf inhalen kan niet.”

 

Hausserig

“Normaal zijn we gewend om in juli zeer veel paprika’s te oogsten. Dat zal nu, na het donkere weer met een hoge plantbelasting dat we gehad hebben, wel tegenvallen. Het oogstpatroon is hausserig. Het wisselende weer versterkt dat. Het is een moeilijk jaar om de regelmaat erin te houden. Met 35 tot 40 vruchten per vierkante meter is de plantbelasting nu laag. Normaal zat die rond de 60 vruchten. En nu rijgt het gewas zich in twee weken weer helemaal vol. De zetting is massaal op gang gekomen.

Zo blijven we in dat hausse-effect zitten.”

Vanwege de gematigde weersomstandigheden is de kwaliteit van de vruchten erg goed. “Weinig klasse 2, en we hebben bijvoorbeeld helemaal geen last van neusrot. Doordat de vruchten rustig de tijd hebben gehad om uit te groeien, zijn ze boven verwachting grof.”

 

Schermen tegen zon

Als het aan Van Dijk ligt, mag er wel een hittegolf komen van een paar weken, zodat de - door de afgelopen donkere periode veroorzaakte - overdadige gewasgroei weer in balans komt.

Omdat er veel gewas staat, kan het best aardig wat zon tolereren, en schermt hij overtollige instraling pas laat af. Het scherm loopt pas dicht als de straling meer dan een uur boven de 850 Watt uitkomt. “Als er bonte vruchten zijn die gevaarlijk in de zon hangen, dan willen wat eerder schermen. Maar voor het gewas is het eigenlijk niet nodig. Dat moet je niet te veel verwennen.”

 

Koel proberen te telen

Bij de temperatuurinstelling laat hij de temperatuur bij zonop naar de 20,5 graden Celsius gaan. “Voor de rest is het devies om zo koel en luchtig mogelijk te telen. In de nacht proberen we met voorzichtig afluchten naar de 15 graden te gaan. Overdag staat er altijd een minimum raamstand van 5 procent.”

 

Veel kwikstaartjes 

Bij de plagen is spint hardnekkig. “Daar hebben we ook bij moeten corrigeren. De biologie sloeg moeilijk aan, met dat koude schrale weer. Nu komt het wel weer goed op gang.”

Zoals gebruikelijk in deze periode van het jaar, hebben ook de rupsen zich weer aangekondigd. “De eerste zijn gesignaleerd. We wachten eerst even af of het doorzet, want er zitten namelijk erg veel kwikstaartjes in de kas. Maar we zijn er uiterst bedacht op. We laten ons er niet door verrassen.”

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.