‘Je doet er alles aan om uit de Mycosphaerella-punten te blijven’

Het gewas bij Jeroen van der Ploeg in Pijnacker staat er goed bij. “Met een hoop groei.” Als hoofdrassen heeft hij Sheila en Roxanne staan. “Zeker bij de Roxanne kwam de stam vorige week een beetje leeg, waarna hij heel makkelijk de overgang naar de ranken maakte. Ik snij mooi door van de ranken.”

Wel ziet hij een enkele Mycosphaerella-punt, zoals dat nu bij veel collega’s speelt. “Je doet er alles aan om eruit te blijven, maar toch lukt dat niet helemaal. Het gewas duwt alle kracht in de eerste komkommertjes van de rank. Dan krijg je daar makkelijk een Mycos-punt bij.”

 

Mycosphaerella beperken

Hij probeert de schimmelziekte zo min mogelijk kans te geven. “Er staat een minimumpijp in van 50 graden, al komt die er nu vanzelf al in met koudere nachten waarin je niet meer schermt. We luchten ook kort boven de stooklijn, een halve graad erboven. Het gewas is niet een keer echt natgeslagen. Toch ontkom je niet aan een paar Mycosphaerella-punten.”

Hij beseft het belang van het goed uitsorteren. “Ik ben een paar weken geleden bij een handelaar wezen kijken. Je schrikt er dan toch van hoe snel zo’n punt rot wordt.”

 

Bestrijders doen het goed

Met plagen valt het over het algemeen erg mee. “Spint zag je wel aardig aankomen.” Aan het begin is al Phytoseiulus ingezet. “Dat ging heel goed. Door de periode met donkerder weer is het goed gelopen met de roofmijten. Al moesten er wel een paar plekjes bijgespoten worden, waar planten wat geel gingen staan vanwege de spint.”

 

Opstoken in ochtend

In de avond hanteert hij een temperatuur van 20 graden Celsius, waarbij hij in de ochtend even opstookt naar 22 graden Celsius. “In het begin, met het eruit komen van de ranken, hebben we de avond even op 19 graden gezet. Maar nu heeft het gewas kracht genoeg voor een wat hogere temperatuur. Met oog op Mycos-punten wil je niet te diep de nacht in.”

De watergift staat ingesteld op 2,5 tot 3 keer de instraling. “Met de EC hanteren we de makkelijke stelregel dat de som van de mat-EC en druppel-EC ongeveer 6 is. Dus als de EC in de mat 2,8 is, dan druppelen we 3,2 mee. Als je overdag met zonnig weer verder zakt, corrigeer je dat later weer.”

Hij merkt dat de planten best heel veel ‘eten’ als ze flink groeien. “Om de vier dagen wordt er daarom gemeten.”

 

Loterij

Voor het eerst heeft hij de zondag overgeslagen met snijden. “Daardoor oogst je ’s maandag direct 40-ers en 50-ers. Voor de prijs is dat niet verkeerd. Als er elke dag geoogst wordt, ga je ongemerkt steeds wat lichter oogsten. Dan is het niet zo erg om er een zondag uit te blijven.”

De prijsvorming valt tegen. De middenprijzen zijn aardig gezakt. “Eind juli gaan we weer opnieuw planten. De plantdatum bepalen is net een loterij, of je niet net aan het wisselen bent als prijzen aantrekken.”

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.