Redactie GFActueel
Wat weet DE consument van het produceren van voedsel? Wat vindt DE consument belangrijk? Is de prijs doorslaggevend?


De oranjegekte heeft in Nederland toegeslagen, veel dingen zijn oranje, de winkels zijn oranje, de straten en onze kantine.  De bospeen moet volgens mij goud opleveren. De oranje paprika’s zijn onbetaalbaar. Of vergis ik me? Ook heb ik me in het oranjegewoel gestort. Ja, ik heb de beroemde Bavaria-jurk gekocht, ik moet nog vrijwilligers zoeken om het bier op te drinken dat je erbij moest  nemen. Het liefst kijk ik als de wedstrijd afgelopen is , als de shirts gewisseld worden. Maar dan beginnen de mannen te analyseren. Wie er wel gewisseld moest worden en wie niet. Stond hij wel of niet buitenspel (ik weet als blonde vrouw wel wat buitenspel is hoor). De beste stuurlui staan aan wal.

Consumentenplatform
Dat gevoel heb ik ook wel eens als het over groente en fruit gaat. Ik las in ons vakblad dat er een consumentenplatform is  van LNV dat de milieuschade gaat inventariseren die bij het produceren van groenten en fruit oplevert. Hoe de CO2-uitstoot is bij het kweken van onze producten. Alleen al het feit dat dit een consumentenplatform is, daar krijg ik al kippenvel van. Wat weet DE consument van het produceren van voedsel? Wat vindt DE consument belangrijk? Is de prijs doorslaggevend? Biologisch is het meest maatschappelijk geaccepteerd, veel consumenten vinden dat het beste. Maar is het ook het meest milieu-neutraal? Je hebt  meer ruimte nodig om dezelfde hoeveelheid te telen. In de winter kan je dan bepaalde groenten niet krijgen, accepteert DE consument dat, of dan toch maar uit het buitenland ondanks het feit dat het product dan vele kilometers getransporteerd is. Houdt het platform hier rekening mee in haar onderzoek?

Fiscaal voordeel
Het platform raadt  het ministerie van LNV aan om fiscale voordeel toe te kennen aan duurzaam geteelde voeding. DE consument moet dat dan betalen. Is DE consument hier toe bereid? Ik ben bang van niet. Althans tot nu toe niet. Ik ben voor duurzaam geteelde groente, maar zien we dat ook terug  in de prijs die we krijgen voor onze producten? Want als het alleen van onze kant moet komen, door maatregelen van hogerhand, is het  voor veel telers niet haalbaar.

Jaarinkomen
Het verschil tussen wat de consument goed vindt en zelf doet is soms erg groot. Ze zeggen dat ze gezond eten, terwijl dat niet zo is. Om terug te komen op de voetbal: Een Nederlandse man vond het schandalig dat er zo veel geld is besteed aan de bouw van  voetbalstadions, terwijl de bevolking niets heeft, zelfs geen trapveldje. Hij vond dat dat geld beter besteed had kunnen worden. Dat hij een jaarinkomen van een Zuid-Afrikaan aan zijn oranje trip kwijt was, daar hoorde ik hem niets over zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.