‘Biologische bestrijders deden te weinig om de wittevlieg op te ruimen’

Wim Huisman in Raalte wisselt drie afdelingen verdeeld over een aantal weken om constant aan de markt te zijn. Komende week is de laatste afdeling aan de beurt. “Vorig jaar hebben we nog tussengeplant, maar dit jaar niet, omdat we gekozen hebben voor 2 plantingen.”

Wittevlieg
Huisman probeert altijd het gebruik van chemische gewasbescherming echt tot een minimum te beperken  “Daar ben ik een tegenstander van. Dit jaar zijn we ook weer zonder chemisch ingrijpen begonnen. Vorig jaar, met een latere planting en goed weer, lukte dat goed.
Nu viel dat echter tegen. De biologische bestrijders deden te weinig om de wittevlieg op te ruimen. Ze hebben niet gedaan wat ik gedacht had. Er zat heel weinig leven in de eerste zendingen. Ik heb later extra swirskii moeten inzetten. De laatste zendingen, man een andere leverancier, deden het beter. Er lijkt toch verschil te zitten tussen firma’s die biologie leveren.”

Niet te warm tijdens overplanten
Bij het begin van de tweede teelt is een rondje Vertimec toegepast, om de ziektedruk van de trips op een aanvaardbaar niveau voor het jonge gewas te brengen.
Een geluk met overplanten was dat het toen net niet al te warm was. “Wel hebben we net na het planten nog AATerra toegepast, om Pythium te voorkomen.”

Meeldauwtolerantie
Voor de tweede teelt heeft hij meeldauwtolerante rassen geplant. “Want meeldauw is de ergste kwaal voor het gewas.” De vroegste teelt is vol gegaan met Filia. “Die kende ik niet. Het groeit goed, maar hij is wel heel kort geschakeld. Na de tweede wisseling is Demarrage gezet, en voor de laatste teelt gaat hij Proloog gebruiken.
Gewaswerk blijft beperkt tot indraaien en scheutjes weghalen. Voor de werkzaamheden wordt veel gebruik gemaakt van parttimers. Daarbij is het gunstig dat nu ook weer schooljeugd beschikbaar is die eindexamen heeft gedaan.

Minimumlucht in ochtend
Bij de Filia houdt hij een etmaaltemperatuur aan van 20 tot 21 graden Celsius, mede doordat de planten wat aan de kleine kant waren. Na een voornacht van 20 graden, gaat de nanacht-temperatuur naar 21 graden Celsius. Overdag loopt het door naar 23 graden.
De luchting zit er kort op, een halve graad boven de stooklijn. In de ochtend staat een minimum luchtje ingesteld, om natslaan van gewas en vruchten te voorkomen.
De watergift neemt met mooi zonnig weer flink toe. “Omdat ze op perliet staan, krijgen ze ook 3 nachtbeurtjes. Niet al te groot: van 100 cc.”

Prijsvorming
De prijzen zijn gemiddeld niet al te geweldig. “Je kunt enthousiast zijn over de teelt, maar het belangrijkste voor het bedrijf blijft toch de prijsvorming. De middenprijs is nu acceptabel. Daar kan ik het net voor doen. Maar het moet ook in de komende tijd wel goed blijven gaan om gemiddeld boven de kostprijs te blijven. Zoals pas, met prijzen van 16 cent, dat is gewoon te weinig.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.