‘Met een al wat langere stengel moet je het toch een beetje opwarmen.’

Het gewas bij Teun Varekamp in ’s Gravenzande staat er nog steeds erg generatief bij. “De tomaten worden ook makkelijk grof. Het vruchtgewicht gaat richting de 170 gram.” Die combinatie vroeg wel aandacht om voldoende groei te houden. “We hebben er daarom een poosje geleden wel een tros uit gehaald. En half augustus gaan we in deze belichte teelt al weer koppen. Het gewas maakt écht zomer dus niet meer mee.”

Grotere stengellengte
De temperetatuur-instellingen variëren uiteraard met de wisselende weersomstandigheden, maar de voornacht staat op 15 of 16 graden Celsius. Om de plant op te warmen, gaat de nanacht naar 18 graden. “In de voordag zakt de temperatuur wat naar 17 graden, net na zonop. Om te zorgen dat de luchtramen open gaan, zodat we luchtig kunnen telen.”
Later op de dag stijgt de temperatuur naar 20 tot 21 graden Celsius, waardoor de etmaaltemperatuur rond de 19 of 20 graden uitkomt. “Met een al wat langere stengel moet je toch een beetje opwarmen.”

Rollertraps effectief
Bij de plagen is er een beetje meer wittevlieg waar te nemen. “We hebben rollertraps opgehangen. Dat is heel goed gelukt. We hebben ze aardig weggevangen.”
Rupsen zijn er nog niet te zien, wel motten. Die worden met vallen weggevangen.
“We blijven verder last houden van meeldauw. Het wisselende weer werkt daar ook niet positief in mee. Volgend jaar gaan we in de winter proberen er helemaal schoon van te worden.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.