'Het ging zo goed, dat we gekozen hebben voor twee plantingen’

In het tomatengewas bij Pieter de Vogel in Rotterdam is Botrytis een knap probleem. “Dat valt niet mee, ondanks dat we er alles aan hebben gedaan om vanaf het begin een generatief gewas neer te zetten. We hebben een ander ras, Bocati, en die blijkt toch behoorlijk gevoeliger dan Mecano.”
De vruchten zijn wat aan de fijne kant, wat ook een raseigenschap is. Dit is overigens niet ongewenst. “Zo’n 70 procent van onze tomaten gaan naar Engeland. Daar willen ze niet meer dan 550 gram per tros.”

Meeldauw
De afdeling met tomaat is slechts gescheiden van de komkommers door een foliescherm als tussengevel. Daarom was te veel zwavelen in tomaat niet wenselijk, ook al niet voor het behoud van de biologie, en is gekozen voor een meeldauwtolerant ras. “Vorig jaar had de Mecano knap last van meeldauw, en had een flinke proef met Bocati nagenoeg niets. Maar dit jaar moesten we toch zwavelen om meeldauw in tomaat de baas te blijven. In de komkommers was gelukkig geen spatje te zien.”

Teeltwisseling
Bij de komkommers is het tijd voor de laatste teeltwisseling. “De insteek was om dit jaar 3 keer te planten. Uiteindelijk ging het zo goed met het gewas, dat we gekozen hebben voor 2 plantingen. Dat zou moeten kunnen, met een hogedraadteelt. Het is ook gelukt, al was het de laatste weken toch wel moeilijk, met meer klasse 2.”
Bij de plagen is spint vijf weken geleden knap toegenomen. “Terwijl er toch genoeg roofmijten waren. Maar die zaten onderin het gewas, en de spint bovenin. Uiteindelijk hebben de roofmijten het toch wel gewonnen.”
Voor de tweede komkommerteelt is gekozen voor het meeldauwtolerante zomerras Shakira.

Luis
Luis is in de paprika’s tijdelijk een gigantisch probleem geweest. “Het is al weer een aantal weken onder controle, maar we zitten nu nog wel steeds met de naweeën. We lopen al 6 weken vruchten te wassen. Luis is niet alleen bij mij een probleem. Ook bij collega’s zag ik soms bedrijven die nagenoeg geen blad meer hadden.”
Het nieuwe zetsel is gelukkig weer schoon van luis
De productie lag steeds goed op peil, maar de komende periode verwacht hij een stuk minder te gaan snijden vanwege slechte zetting toen het donker weer was.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.