Redactie GFActueel
‘Extra arbeid tussenplanting viel nog mee’

René Meulendijks in Meijel is een paar dagen aan het oogsten van de op 14 mei tussengeplante teelt. “Voor ons was het de eerste keer dat we hebben tussengeplant. De prijzen waren toen goed, dus we vonden het zonde om het oude gewas er uit te gooien.”

In het begin zag ik er wel een beetje tegen op, maar de hoeveelheid arbeid die het kostte is me toch meegevallen. En door het tussenplanten rekt het nieuwe gewas wat meer. Het staat dus eerder wat hoger, zodat je daar minder werk aan hebt. Dat is een voordeel. Al snijdt je daardoor natuurlijk wel een paar stamkomkommertjes minder. Dat is weer een nadeel.”

 

Hogere wateropname

Met de temperatuurinstellingen heeft hij continu vrij laag gezeten. “We hebben flink gelucht. Met zo’n tussenplanting moet je meer vocht kwijt.” Na een voornachtje van 17 graden Celsius en een nanacht van 18,5 graden, gaat de temperatuur ’s morgens naar 19,5 graden Celsius. Rond 11.00 uur komt daar nog een graadje bij. Dat blijft de rest van de dag zo. Uiteraard laat de zon de middagtemperatuur in de kas nog wel wat hoger oplopen.

Als watergift houdt hij drie keer de instraling aan. “Met zo’n tussenplanting was het de eerste dagen wel even wennen. Met de nieuwe planten erbij ging het gewas duidelijk meer water opnemen. Je moet dan niet te laag gaan zitten in de watergift.”

 

Meeldauwtolerant ras

Als ras heeft Meulendijks voor de meeldauwtolerante DRL 1163 gekozen. “Die was in een proef niet beter of slechter dan de Roxanne, dus hebben we voor het voordeel van de meeldauwtolerantie gekozen.”

De planten staan nu vast. De ranken zijn 10 tot 15 centimeter. Ze zijn er heel goed uitgekomen, mede doordat de plantbelasting laag was toen de planten boven stonden. De scheuten blijven ook lekker doorgroeien.

 

Volledige wisseling vanwege teeltgoten

Het werk blijft in week 23 beperkt tot oogsten en sorteren. Dat komt gelegen, want in een andere afdeling is de teeltwisseling aan de beurt. “Dan heb je alle handjes nodig.” Hier wordt wel weer een volledige wisseling uitgevoerd. “We telen daar op goten. De afstand tot de gewasdraad is daar kleiner. Dan heb je weinig profijt van tussenplanten. Met een paar stammers minder, oogst je dan komkommers te weinig.” Ook hier wordt DRL 1163 geplant.

Bij het oude gewas werd het tijd dat het leeg gesneden werd. “De kwaliteit is steeds heel goed geweest, maar de laatste 10 dagen van de teelt werd het toch wel minder. Dat was even doorwurgen. Ze gingen in de 1-2. Je had er meer sorteerwerk aan, en je moest er een enkele meer uitgooien.”

 

Vlot biologie uitzetten

De oude teelten zijn qua plagen redelijk schoon geëindigd. Een klein plekje spint, en een enkel witvliegje dat eigenlijk geen naam mag hebben. In de nieuwe teelten start hij met één rondje Vertimec en begint dan zo vroeg mogelijk weer met het uitzetten van biologische bestrijders.

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.