‘Ik houd nu liever meer gewas over voor het najaar.’

“Laat het maar zomer worden. Het gewas staat er klaar voor”, zegt Bert van den Brand van Fresh Valley in Maasbree De troscherrytomaten (ras Juanita, plantdata 20 en 28 november) staan sterk te groeien terwijl de plantbelasting toch bijna op zijn maximum zit met 440 vruchtjes per vierkante meter. De vrucht- en troskwaliteit is nog steeds prima. “We hebben bij deze weersovergang van de week geen last van scheuren gehad doordat we er bewust temperatuur inhouden bij donker weer.” Er staat een minimumbuis in die op licht wordt afgebouwd. De dagtemperatuur stond bij het warme weer op 21,0 graden ingesteld met een lichtsomverhoging van 3 graden plus 1 graad verhoging op lichtintensiteit. “Maar ik heb de verhogingen eruit gehaald.  Met die warme nachten kom je anders te hoog uit in de etmaaltemperatuur.” De voornacht staat nu op 12,5 graden ingesteld maar wordt niet meer gehaald.  De nacht staat op 17 graden en overdag wordt langzaam naar 21 graden toe gewerkt.

Veel dubbele trossen
Snoeien gebeurt nog steeds volop op ongeveer 15 vruchten. Dubbele trossen worden verenkeld. Dit geeft mooiere en langere trossen. Hier gaat behoorlijk wat tijd in zitten. “Doordat het gewas zo krachtig staat geeft hij nu heel veel dubbele trossen. We hebben de verleiding weerstaan om ze aan te houden. Ik heb liever in deze periode 5 ons minder per m2 en in het najaar 3 ons meer dan andersom. Ik heb niet de indruk dat de markt nu staat  te springen om die laatste paar pallets. Ik houd nu liever meer gewas over voor het najaar”

Biologie op de rails
Het gewas is nog goed gezond. Rupsen zijn wel lastig. “We hebben al vier keer met Xentari gespoten. Buiten zijn ook veel rupsen. Macrolophus begint op gang te komen dus ik hoop dat die de rupsenbestrijding een handje gaat helpen.” Wittevlieg is aanwezig op een vrij laag niveau mede vanwege de vanglinten die iedere 4 meter in de kas hangen. Botrytis is heel rustig op het moment. Van den Brand heeft wel wat valse meeldauw gevonden en een keer met Ortiva gespoten. De zwavelpotjes tegen echte meeldauw staan nu weer 7 uur per nacht aan. “In het begin heb ik voorzichtig gedaan maar de biologie staat nu goed op de rails.”

Extra vloeibare CO2
De gemiddelde productie van beide tuinen ligt tot en met week 22 zo’n 3 ons hoger per vierkante meter dan vorig jaar. “Maar in de kas waar vorig jaar de meeste pepino zat scheelt het minstens een halve kilo.” Hij geeft volop CO2 uit de wkk met rookgasreiniger. En op lichte momenten tussen 10 en 16 uur doseert hij er 50 kilo per hectare vloeibare CO2 bij. “Dat kost 8,5 cent per kilo. Maar ik denk dat het er wel uitkomt. Het gewas staat  sterk en de vruchten mogen nog best iets grover worden.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Gerard BoonekampOf registreer je om te kunnen reageren.