‘Bijna elke week een feestdag’

“We plukken nog wat van de laatste na-takken, zolang de prijs goed blijft voor deze kwalitatief wat zwakkere aardbeien. Volgende week is het wel gedaan, verwacht ik”, reageert Wouter de Ruiter in Genderen.

Optimaal schoon maken
Na de drie doorteelten met het ras Elsanta, komen er deze keer even geen nieuwe teelten in de kas. “We nemen de tijd om alles optimaal schoon te maken, voor de volgende doorteelt. “We hebben andere jaren wel tussenteelten gehad, en ik heb ook nu voldoende trayplanten om een afdeling vol te leggen. Punt met een zomerteelt is dat je er geld aan kunt verdienen, maar ook aan kunt verliezen. Je kunt er geen pijl op trekken, het is soms meer een ‘bezighoudteelt’. Ik heb toch geld verdiend aan die trayplanten, want ik heb ze verkocht. Er was belangstelling genoeg voor.”
Het schoonmaken van de kas houdt in dat na het leeg ruimen van de ruimte, de goten worden schoon gemaakt, het glas schoon wordt gespoten, en dat het druppelsysteem wordt aangepakt met salpeterzuur en met chloor.

Geen marktverstoring
De doorteelt is goed gelopen. “Kwalitatief zelfs zeer goed, met goede producties. Bovendien is er vanaf Pasen aan het eind van bijna elke week wel een feestdag geweest. Zelfs Pinksteren en moederdag vielen op gunstige momenten, je kunt wel eens hebben dat die twee samenvallen. De handel is mede daardoor - en door het gunstige weersverloop en het feit dat de Spaanse aardbeien op tijd van de markt af waren - geen moment verstoord. Als teler van The Greenery wil ik ook nog wel melden dat de bemiddeling en de planning van verkoopacties goed is verlopen. Dat bepaalde andere handelspartijen daarvan hebben geprofiteerd, houd je niet tegen.”

Teelten op stellingen
De Ruiter heeft naast teelten onder glas, ook nog een reeks stellingteelten. Het eerste vak is in maart vol gezet met trayplanten Sonata. Vervolgens valt de keus op Elsanta, voor plantingen die begin mei, eind mei en half juni op de goten worden gezet. De eerste twee plantingen worden tussen 5 en 10 juli vervangen door een tweede teelt, weer met trayplanten. “Normaal is het de bedoeling voor die tweede teelt dezelfde veenbalen te gebruiken als voor de eerste teelt. Dat zit er deze keer niet in, omdat met name die eerste twee voorjaarsteelten door het koude weer in april wat achterstand hebben opgelopen. Daardoor is de kans groot dat deze teelten niet tijdig genoeg worden afgerond. Dan moeten die planten voor de najaarsteelt maar in nieuwe zakken, en leg ik ze tijdelijk op een trayveld.” De vruchten van Sonata beginnen nu te kleuren. “Dat is bijna twee weken later dan normaal. Zo zijn ook de tweede en derde planting naar achteren geschoven. De vierde planting ligt wel op schema. Dat maakt dat het aanbod in juli waarschijnlijk zal oplopen. Zou je dan ook nog een zomerteelt in de kas hebben, kun je er bijna op wachten dat die geld gaat kosten.” 

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen 

Of registreer je om te kunnen reageren.