Redactie GFActueel
Waarom kunnen we lachen om de bagger aan onze schoenen en op onze broeken? Wat is er zo leuk aan folie trekken?

Vorige week hebben wij nieuw folie getrokken in het bassin. ‘Folie trekken’ dan hoef je de meeste tuinders niets meer uit te leggen. Allemaal zijn we wel een keer bij onszelf of bij een collega in actie gekomen om het bassin te bekleden met het grote foliedoek. Ook ik stond vorige week in een lange rij met eigenaren en medewerkers van glastuinbouwbedrijven te luisteren naar de man van het doek. Met in mijn handen het uiteinde van een enorm zeil luisterde ik, voor mijn doen heel gehoorzaam, naar zijn aanwijzingen. ‘Nu met z’n allen trekken’ of ‘nu met z’n allen wapperen’ 1, 2, 3! en gaan!! We waren met meer dan 60 mensen. Dat moest ook wel, want het is een groot bassin en bovendien driekantig, waardoor het uitrollen en uitlopen extra veel inzicht en mankracht vroeg.

Omdat we met zovelen waren, was het trekken niet echt heel zwaar. Hilarisch moment van de ochtend was toen de wind grip kreeg op een deel van het folie en dat afpelde met speels gemak. Terwijl twintig man dat net daarvoor met veel moeite op zijn plek had getrokken. Gelukkig was die schade snel hersteld en veel eerder dan ik gedacht had, zat de hele klus erop. Iedereen was blij en trots en als voetballers, die een wedstrijd gewonnen hebben, lieten we ons vrolijk van het talud afglijden.

Omdat het nog ’s ochtends heel vroeg was, waren er geen biertjes, maar voor iedereen een bos bloemen. Die bloemen onderstreepten het feestelijke gevoel dat ik duidelijk voelde en bij anderen ook zag. En ik vroeg me af; waarom hebben we zo veel plezier met elkaar gehad? Waarom voelde het werk zelfs vertrouwd, terwijl ik dat maar eens in de zoveel jaar gedaan heb? Waarom kunnen we lachen om de bagger aan onze schoenen en op onze broeken? Wat is er zo leuk aan folie trekken? Volgens mij omdat het een duidelijk omlijnde klus is, die je met z’n allen klaart. Het samenwerken, het resultaat omdat je met z’n allen zo sterk bent, die saamhorigheid, dat moet dat fantastische gevoel verklaren waardoor iedereen graag bereid is om te helpen bij zo’n klus.

Of registreer je om te kunnen reageren.