Redactie GFActueel
De kas is nu helemaal weg. Wat resteert, is het middenpad, de voeting en de vele honderden betonnen paaltjes.

Onze kas was onderheid op een zandlaag op 13 meter diepte. Bovenop de 11 meter lange houten palen, staat dus ook nog een betonnen oplegger van 2 meter lang en 30 cm in doorsnede. Ik probeer me er een voorstelling van te maken hoeveel beton nu ons erf moet gaan verlaten, maar veel verder dan dat het heel erg veel is, kom ik niet.

Begraafplaats
Het is een vreemd gezicht, een beetje onwerkelijk bijna, om rond te lopen op het stuk land waar eerst de kas stond. Het lijkt een beetje op een militaire begraafplaats met al die witte paaltjes op gelijke afstand van elkaar. Het is echt geen leuke plaats om te wandelen. Ik hoef er helemaal niet mijn best voor te doen om de kas nog om me heen te zien en het rozengewas nog om me heen te voelen. Als de zon scheen, kon het op het middenpad wel eens snoeiheet worden, maar in de paadjes, tussen het gewas, was het altijd veel koeler.

Succesvol verleden
Nee, ik ben echt niet zo sentimenteel als jullie nu misschien denken. Ik weet echt wel dat wij er goed uitgesprongen zijn en bovendien ben ik alweer aan de volgende uitdaging begonnen. Ik loop weer iedere dag in een kas. Toch is dat niet hetzelfde. Ik loop op ons eigen erf tussen de restanten van onze droom. Ons bedrijf was onze trots en heel lang is het ook zeer succesvol geweest. Win en ik hebben veel prijzen gewonnen en waren zelfs eens genomineerd als tuinbouwondernemer van het jaar. We hebben veel mensen rondgeleid en in het laatste jaar zelfs nog meegedaan aan Kom in de Kas. Oh, oh, wat hebben we toch een prachtig bedrijf en wat een schitterende rozen!

Wat er niet meer is
Nu loop ik op het middenpad en ik voel de wind in mijn gezicht. Ik hoor de merel die op het dak zit te zingen. Maar ik voel de pijn van wat er niet meer is. Zoals een mens met een geamputeerde arm nog jeuk of pijn kan hebben aan zijn vingers, zo makkelijk kan ik ons bedrijf nog om me heen voelen. Dat doet zeer, maar ik wil het gevoel ook doorleven. Want ik ben bang dat het te zijner tijd zal slijten.


Of registreer je om te kunnen reageren.