‘Arbeid van het onderste blad wegsnijden verdien je wel terug’

Bij Hereco in Klazienaveen zullen 2 juli de planten voor de tweede teelt er in gaan. Bedrijfsleider Pieter Reniers: “Dat wordt ook weer Proloog. Dat ras bevalt ons heel goed. Hij is vrij regelmatig. Een echt dieseltje. Geen grote hozen van 10 komkommers per week. Geleidelijk aan, met steeds 6 vruchten, dan kom je er ook.”

Van de huidige 3 maart geplante teelt verwacht hij rond de 80 stuks te gaan snijden.

 

Minder waterschot

Er is flink blad geplukt en ranken getopt. “De nieuwe rankjes hangen mooi in het licht. Het gaat mooi vol groeien. Het is weer mooi groen aan het worden.”

Aan het begin van de teelt zijn de onderste vier bladeren netjes met een mes afgesneden, zodat ook de groeipunt er af ging. “We waren 208 uur bezig op 3 hectare, met afsnijden en weghalen van het blad. Maar dat verdien je wel terug. Slechts 10 procent van alle planten gaf nog wat waterschot. In de volgende teelt ga ik het ook weer doen. Het is ook gunstig voor het klimaat: het is iets luchtiger onderin het gewas.”

 

Silicium

Proloog is een meeldauwresistent ras. “We hebben één keer gefogd, aan het begin van de teelt. Voor de rest hebben we niets meer tegen meeldauw gedaan. Het scheelt denk ik ook dat we silicium gebruiken. Dat maakt het gewas sterker. Die silicium zorgt daarnaast ook dat de vruchten mooi donker van kleur blijven. De kwaliteit van de komkommers is perfect. We snijden ook 6 keer per week. Je begint nu wel ietsje meer kromme te krijgen, maar we oogsten nog heel veel rechte komkommers. Ook onderin of tussenin het gewas.”

Het gewas begint wel wat last van spint te krijgen, maar de plaag blijft onder controle. Een enkel plekje waar het toch uit de hand loopt, wordt plaatselijk behandeld met wat Floramite.

Het is niet noemenswaardig in hoeveelheid, maar op een vochtiger plekje hebben we ook een paar planten met Sclerotinia gevonden.

 

Eerst groeibuis

Bij de temperatuurinstellingen houdt hij een voornacht van 18,5 graden Celsius aan. Overdag is dat 21 graden, waarbij hij op 21,5 graden gaat luchten. “We houden de luchtlijn kort erop, om het gewas eerst actief te houden. Alleen op de middag mag de temperatuur een beetje oplopen.”

Met de gehanteerde temperaturen komt de etmaaltemperatuur op koelere en donkere dagen uit op 21,6 graden, met warme dagen wordt dat 22,3 graden.

Omdat hij activiteit tussen het gewas wil hebben, ligt daar een groeibuisje. Die worden eerst gebruikt, tot maximaal 28 graden Celsius, en daarna pas springt het buisrailnet bij.

 

Flinke verdamping

De planten krijgen ongeveer 3,5 keer de instraling aan water. “Op dagen met gemiddeld minder licht moet je opletten dat je toch goed water blijft geven. Je bent dan geneigd om terug te gaan in hoeveelheid water, maar met wind erbij verdampt het gewas flink door. Daar kun je makkelijk fouten mee maken. De plant heeft in deze periode vaak meer water nodig dan je denkt.”

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.