Redactie GFActueel
‘Met luchtverwarming zijn de vruchten sneller op temperatuur’

“We hebben de tomaten steeds op snelheid geteeld waardoor het gewas op de scherpe dagen rond Pinksteren goed in balans stond en weinig te lijden had”, zegt bedrijfsleider Cor Lagerwerf. Hij vervangt deze keer Arno Jonker van Bijo in ’s-Gravenzande. Het gewas (Cappricia, geënt op Emperador) staat er nog steeds heel netjes bij in de gesloten kas. De productie is ook hoog, zeker voor een biologische teelt. “We hebber er nu 12 kilo per vierkante meter af.” De grofheid is goed met een gemiddeld vruchtgewicht van 120 gram. “Maar we gaan volgend jaar wel een tros meer beugelen. De achtste tros,  die we nu oogsten, heeft vaak een geknikte trossteel en wat fijnere vruchten. Maar voor de plantbalans is het niet erg.”

Hoge CO2-concentratie
Bij tomaat realiseert hij etmaaltemperaturen van 19 graden op donkere dagen en 21 graden op warme dagen. De voornacht staat op 14 tot 15 graden, de nanacht op 18 graden en overdag mag de temperatuur onder invloed van de zon flink oplopen. 
De luchtramen gaan voornamelijk in de ochtend open om vocht af te luchten.  De rest van de dag is de kas nagenoeg gesloten en gaat de koeling aan. De temperatuur mag bij veel licht oplopen tot 29 graden. De luchtvochtigheid en CO2-concentratie blijven goed op peil.  De actieve koeling via de luchtslangen zorgt voor een aangenaam klimaat. “We kunnen steeds 1000 tot 1200 ppm CO2 handhaven. Je ziet dat de temperatuur in de kop maximaal 3 graden hoger is dan de kastemperatuur.” De buisverwarming staat op 40 tot 42 graden en wordt voornamelijk gebruikt om op te stoken in de tomaten. “Maar ik verwarm liever met lucht omdat de vruchten dan sneller op temperatuur zijn.”

Snel paprikaras
Bij paprika (rassen Ferrari en Chelsea) blijft de kas bijna 24 uur per etmaal gesloten.  “We trekken wel eens een klein kiertje, maar paprika houdt tocht meer van vocht dan tomaat.” De etmaaltemperatuur is er 21,5 graden en er wordt meestal vrij vlak gestookt. Nu het derde zetsel eraan moet komen heeft Lagerwerf de voornacht verlaagd naar 17 graden. De nanacht staat op 19 graden en op de dag wordt naar 20,5 graden opgewarmd tot de zon het overneemt. Ook hier wordt in de middag al flink gekoeld en eventueel actief ontvochtigd na de voornacht.  “We doen dat met mate want actief ontvochtigen kost relatief veel energie.” 
De paprikateelt verloopt ook naar wens. De productie gaat richting 4,5 kilo per vierkante meter met een mooie kwaliteit. Het proefje met het rode ras Scirocco bevalt hem wel. “Hij kleurt een week eerder door waardoor je de oogstpiek misschien kan spreiden. Maar wat wel opvalt is dat de derde zetting nauwelijks eerder is. Je moet hem dus over een heel jaar beoordelen.”

Overstap op pellikaanhaken
De komkommerteelt (ras Armada, ongeënt) loopt nu ten einde. “We hebben in de 12 oogstweken gemiddeld 5 stuks per vierkante meter gesneden. En vooral de eerste 8 weken was de kwaliteit perfect.” De hogedraadteelt was wel wennen. “Het ras is een beetje hozerig dus we hebben veel arbeid in vruchtdunnen moeten steken. En door de enorme groeikracht viel het niet mee aan te blijven met het clipwerk.” Op de langste dag wordt de zomerteelt geplant, ras Shakira, ongeënt. “We gaan dan wel over op het pellikaansysteem. Dat moet sneller werken dan klippen en zakken aan het touw.”

Nauwelijks plagen
Op het gebied van ziekten en plagen is het uitzonderlijk rustig. “In komkommer hebben we helemaal niets: geen meeldauw, geen valse meeldauw, geen plagen, het is ongelooflijk. “ In tomaat is vrijwel geen wittevlieg te vinden. Doordat  Macrolophus 8 weken is bijgevoerd met de airobug, is hij nu volop in het gewas aanwezig.  Er is wel wat Botrytisdruk, maar die is goed beheersbaar. “Tijdens het bladsnijden moeten de mensen goed kijken en eventueel een plekje bijsnijden en insmeren met droge grond.”  In paprika is in week 21 de eerste boterbloemluis aangetroffen.  “We gaan daar volop inzetten met een brede groep natuurlijke vijanden.”

Bron: Groenten&Fruit - auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.