Redactie GFActueel
‘De productie en vruchtaanmaak zijn heel regelmatig’


Leon Stolk van A&B Kwekerijen in Berkel en Rodenrijs is erg tevreden over het ras Futuno (1-op-1 geënt op Maxifort) tot nu toe. “Hij groeit erg goed, de vruchtaanmaak is mooi regelmatig, hij geeft mooie grove trossen en de handel is erg positief.” Door de hoge plantbelasting en het donkere weer heeft het gewas het in de weken 18 en 19 behoorlijk zwaar gehad. “Het gewas heeft toen wel een klein bladrandje opgelopen. Maar dat is netjes ingedroogd en is geen probleem. Gele koppen hebben we helemaal niet gehad.” Om de plant een beetje te helpen heeft hij in de weken 19 en 20 een tros op 4 vruchten gesnoeid. “Dat hoeft geen productie te kosten want je houd er wel de snelheid mee in het gewas. De kop staat nu al weer erg sterk.”

Snelheid en regelmaat
“Snelheid en regelmaat, daar geloof ik in”, zegt Stolk. “We telen al een paar jaar vanaf het begin op snelheid waardoor we per jaar 1 a 2 trossen meer van de plant halen.” Futuno lijkt zich goed te lenen voor deze strategie. Tot en met week 21 heeft hij 15 kilo per vierkante meter geoogst met al wekenlang een regelmaat van rond 2,2 kilo. “Dat blijft ook de komende weken zo want de aanmaak is ook erg regelmatig.” De grofheid van de vruchten is nu toegenomen tot 160 gram. “Dat is wel op het grensje, want we willen geen krimpscheurtjes krijgen. Maar tot nu toe hebben we een prachtige doos grove tomaten.”

Rustig luchten
Om de trossen er snel af te halen knipt hij 1,5 keer rond in de week. “Nu de scholieren weer komen werken is de oogstfrequentie geen probleem meer.” Hij hanteert daarnaast hoge temperaturen. “In week 21 realiseerden we een gemiddelde etmaattemperatuur van 21 graden.” De voornacht is kort (3 uur) en ondiep (16 graden). De nanacht staat op 18,5 graden en op de dag staat de stooktemperatuur op 20 graden + 1 graad lichtverhoging. “Maar met een beetje zon loopt hij wel hoger op.” De luchtlijn staat 0,5 graden boven de stooklijn, met een brede P-band. “We willen nog steeds heel rustig luchten. Na 17 uur gaan we het lucht een beetje knijpen.”

Weinig extra gas
De CO2-voorziening was in mei een probleem. “Meestal kregen we maar 7 uur per dag geleverd.” De rest vulde hij aan met de ketel zodat hij de dosering op 200 kilo per hectare per uur kon houden. Ondanks de koude winter valt het gasverbruik niet tegen. “We hebben tot nu toe 2 kuub meer gebruikt, maar we hebben natuurlijk ook veel meer geschermd.” Het gewas is er niet Botrytis-gevoelig door geworden. Hij heeft er tot nu toe niets tegen hoeven doen. “We zijn natuurlijk steeds voldoende blijven stoken en hebben altijd een kleine vochtkier aangehouden.”

Meeldauw enige zwakke punt
Pepinosymptomen heeft Stolk ook nog niet gezien. “Het zit er misschien wel in, maar door de gewasgroei zie je er niets van.” Meeldauw is eigenlijk het enige zwakke punt dat hij kan noemen. “Ik heb genoeg zwavelpotjes hangen en die staan elke nacht 8 uur aan. Maar ik heb nu toch een rondje met Signum moeten spuiten.” Van plagen heeft hij weinig last. Wittevlieg en rupsen ziet hij niet en mineervlieg is tot staan gebracht door een keer met Trigard te spuiten.

Bron: Groenten&Fruit - auteur: Gerard BoonekampOf registreer je om te kunnen reageren.