‘Gewas krijgt weer ruimte om te groeien’

“Er zit behoorlijk groei in”, constateert Robert van Zeijl in Honselersdijk over zijn gewas oranje paprika. In week 15 en 16 heeft hij heel veel zetting gehad, in week 17 en 18 (met donker weer) bijna niets. “Daardoor krijgt het nu ruimte om te groeien. Er zit behoorlijk blad.”

Hij is ook op twee bladeren gaan toppen, voor een betere bedekking van de vruchten. “Dat was wel even wennen. Het toont best rommelig.”

Met de drukte van de oogst blijft het opletten dat het gewaswerk er niet onder lijdt. “Je moet nu oppassen dat je niet achter gaat lopen met indraaien.”

De kwaliteit en grofheid van de vruchten zijn goed. “Eigenlijk bijna allemaal 85-ers. En binnenland zit er bijna niet in. Een paar die een beetje platter zijn, dat zijn de enige afwijkingen.”

 

Even pieken

Hij hanteert een voornachtje van 16 graden Celsius. “Als hij dat haalt.” Vanaf 23.00 uur gaat de temperatuur naar de 18,5 graden Celsius, of naar de 17,5 graden als de hoeveelheid licht onder de 1.000 Joules blijft. Om 3.00 uur gaat hij langzaam opstoken naar de 20,5 graden Celsius. Alleen om 8.00 uur piekt hij even naar de 21 graden. “Daar laten we het bij wat stoken betreft.” De rest doet de zon. Overdag lucht hij op 21 graden, vanaf 13.00 uur is dat een graadje meer. Vanaf 16.00 uur mag de temperatuur doorlopen naar maximaal 26 graden.

De planten krijgen 2,5 keer de instraling aan water.

 

Eerste virus-planten gevonden

Met schraal weer is de opkomst van spint heel hard gegaan. “Verder nog een mineervliegje, maar dat is biologisch goed op te lossen. Met rupsen is het nog rustig. We hebben twee rupsen gevonden, maar nog geen vraat-gaatjes.”

Trips is ook niet te vinden. “Wel hebben we de eerste tomatenbronsvlekkenvirus-planten gevonden.”

Bestrijdingen probeert Van Zeijl te beperken tot natuurlijke middelen, zoals Turex.”We doen er alles aan om de Orius te sparen. We willen geen chemische middelen waar Orius ook maar íets last van zou kunnen krijgen.”

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.