‘De tweede pluk Clery is zeker niet minder’

Danny Laurijssen in Meer startte dit voorjaar met een doorteelt Elsanta, een verse teelt Sonata, en een planting met het Italiaanse ras Clery. Het plan was om de Sonata- en Cleryteelt op te laten volgen door een zomerteelt met Elsantaplanten die vorig najaar voor het eerst werden geplukt. Deze planten hadden de winter in de vriescel doorgebracht en ze zouden voor de plaatsing in de kas enkele weken op een trayveld blijven staan. Het liep echter anders, de planten kwamen niet in de kas, maar staan nu op stellingen in de open lucht. Laurijssen had al langer het plan om zijn oppervlakte aan stellingen uit te breiden. De uitvoering daarvan kwam dit voorjaar ineens in een stroomversnelling, en de planten stonden ook al klaar…

Tweede bloei bekend
Voor de teelten in de kas werden de plannen ook aangepast. De Cleryplanting werd op 6 maart voor het eerst geplukt. In de loop van de eerste week van april was het gedaan met de oogst, met een productie van zo’n 4 kilo per vierkante meter. “Zoals we hadden verwacht”. Bijna twee maanden later staat de Cleryplanting nog steeds in de kas, voor een tweede oogstronde. “We zagen aan het eind van die eerste oogstperiode nog 2 à 3 takken uit iedere plant komen. Van Clery is bekend dat het een tweede bloeiperiode kan geven, maar meestal worden de planten al eerder opgeruimd; om ruimte te maken voor en andere teelt, of misschien omdat men wat huiverig is voor kwaliteitsproblemen. Wij telen dit ras voor het derde jaar, het is voor ons ook de eerste keer dat we hem laten staan om er een tweede pluk af te halen.”

Weer volop aan de pluk
Tot nu toe gaat dat goed. De planten zijn opgeknipt en zijn behandeld tegen bladluis en spint, en het strekkingslicht is nog even aan geweest omdat de takken in het begin wat kort bleven. Dat trok snel bij. “We zijn eigenlijk altijd wel blijven oogsten, maar vanaf vorige week zijn we weer volop aan het plukken: om de dag, met een vruchtkwaliteit die zeker niet minder is als de eerste oogstronde.” Nog niet duidelijk is wanneer de pluk op zijn einde loopt. “Er zijn inmiddels nog meer bloemtakken uitgekomen. We laten ze staan zo lang dat loont. Een zomerteelt komt er sowieso niet meer in, dus ze staan niet in de weg.” Het gewas loopt voor de voeding parallel met het kalischema van Elsanta.

Anders dan anders
De verse Sonatateelt is wel opgevolgd door een zomerteelt, maar dus niet met overwinterde planten. In plaats daarvan is gekozen voor verse trayplanten, met 11 stuks per vierkante meter. Deze planten zijn op 21 mei op de goten gezet.
Anders dan anders is ook het weer: “normaal moeten we aanpoten om de productie bij te houden, deze keer is het vooral de kunst om het personeel aan de gang te houden. De afrijping verloopt duidelijk langzamer dan in andere jaren.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.