‘De buffer is tot nu toe nog niet vol gekomen.’

"Het gewas staat er gelukkig weer beter op dan een paar weken geleden”, zegt Jan Op het Veld in Belfeld. Door het tekort aan licht knipte hij tot en met week 19 maximaal 1,5 kilo trostomaten per vierkante meter (ras Cappricia op onderstam Emperador, plantdatum 17/12). Maar er hangen deze week heel veel rode tomaten. “Vorige week was het al 1,9 kilo en deze week halen we zeker 2,5 kilo per vierkante meter. Jammer dat de prijzen onderuit zijn gegaan nu we eindelijk kilo’s hebben. Dit is toch voor veel telers het jaar van de waarheid.” In de donkere periode zijn minder vruchten aangemaakt en de plant lost nu veel. “Maar ik hoop dat de plantbelasting straks weer gaat toenemen.” De zetting is wel altijd goed gebleven en de kwaliteit van de geoogste trossen is prima. Maar door al in week 5 en 6 extra koppen aan te houden waren de tomaten een paar weken lang niet grover dan 100 tot 110 gram. “Nu worden ze gelukkig weer dikker.”

Weer groei in de kop
Op het Veld oogst nu de laatste gebeugelde (negende) trossen. “Je hoort altijd dat de eerste niet gebeugelde tros knikt, en dat is ook zo. Maar hogerop zijn de trosstelen sterk genoeg.” Snoeien doet hij nog steeds op 6 vruchten. “We gaan de eerste week van juli terug naar vijf tomaten.” Hij heeft dit jaar nog geen blaadjes uit de kop weggenomen. “Ik zie graag wat meer gewas. Daar voel ik me veiliger bij.” Hij is wel van plan volgend weer later koppen bij te gaan maken. “We hebben er nu niets mee verdiend want het scheelt toch wel in grofheid, zeker in zo’n donker voorjaar. Het voordeel was wel dat we het in een rustige tijd konden doen.”
Door het trage ‘lossen’ begon het gewas behoorlijk dun te worden. “Maar sinds eind vorige week staat de kop weer lekker groeiend.” Hij houdt nog een voornacht aan van 15,5 graden en in de nanacht 17,5 graden plus 1 graad bij een hoge lichtsom. Overdag stookt hij op 19 graden plus 2 graden lichtverhoging. De luchtinstelling staat de hele dag 0,3 graden boven de stooktemperatuur. “Het scherm is nog best vaak dicht gegaan al zijn het natuurlijk niet veel uren.” Onder 7 graden gaat het dicht en om 6.30 uur weer open. CO2 uit de wkk (vermogen van 2 MWe op 4 hectare) doseert hij met een streefwaarde van 1100 ppm. “De buffer is tot nu toe niet vol gekomen.”

Mestbakken snel leeg
De watergift is sterk toegenomen. “De mestbakken zijn snel leeg als je dagen achter elkaar 7,5 liter per vierkante meter geeft.” Hij start om 7.30 uur met een vaste beurt en tot 11 uur een beurt per 75 Joules (met 20 procent grotere beurten), tussen 11 en 15 uur bij 90 Joules, van 15 tot 17 uur bij 120 Joules en eventueel nog een aanvullende beurt als voor 18.30 uur nog 225 Joules licht is bereikt. “Ik heb toch geregeld nog een extra avondbeurt met de hand moeten geven. Daarnaast heb ik de druppel-ec verlaagd van 2,9 naar 2,7.” De ec in de mat is zo redelijk constant gebleven op 4 tot 5 mS/cm.

Nagenoeg geen Macrolophus terug te zien
De gezondheid van het gewas is opmerkelijk. “Ik heb helemaal geen Botrytis in het gewas. In zo’n strenge winter ben je meer gas kwijt, maar die hete buizen hebben ook hun voordeel.” Meeldauw is ook onder controle gebleven, hoewel hij nu maar 4 uur per nacht de zwavelpotjes aanzet. “Dat is beter voor de populatie-opbouw van Encarsia. We moeten nu extra inzetten omdat de witte vlieg komt opzetten en we nog nagenoeg geen Macrolophus terug zien. Daar maken we ons best wel zorgen over. We hebben jarenlang nauwelijks wittevlieg gehad." Dit voorjaar werd 3 keer Macrolophus uitgezet en steeds bijgevoerd.
” Rupsen zijn niet meer te zien na een druppelbeurt met Tracer en een gewasbespuiting met Xentari. Mineervlieg neemt wel toe, vooral bij het middenpad, ondanks de gele vangplaten die daar al vanaf februari liggen. “Maar mineervlieg wordt geen probleem, ook vanwege de Tracer die is meegedruppeld.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.