Redactie GFActueel
‘Ik wil iets aan vruchtdunning gaan doen’

Het gewas bij Gerrit Bergwerff in Maasdijk is zich aan het herstellen van een combinatie van twee donkere weken met de plantbelasting van een groot derde zetsel.
In week 20 is hij volop in het derde zetsel begonnen. “Dat is heel snel gegaan. We snijden van week 13 en 14 zetting.” Hij verwacht ook eventjes veel te snijden. “Maar daarna zal er een gat vallen, omdat we tijdens die donkere dagen even niet of nauwelijks nieuwe zetting hebben gehad. Dat is bij iedereen het geval.”
 
Groeikracht houden
De RZ 53-152, die inmiddels de naam Nagano heeft gekregen, is ietsje minder groeikrachtig. “Hij heeft in de zomer makkelijk wat moeite met de groei. Je krijgt nu weken dat er meer dan 10 vruchtjes gaan zetten. Daarom wil ik iets aan doen met vruchtdunning. Je moet niet veel boven de 40 stuks per vierkante meter gaan komen, om genoeg groei te houden. En we willen ook voldoende grof blijven.”
Ook in het huidige derde zetsel is al wat gedund. “Dat komt er wel uit. Het is heel grof. Ongeveer 30 procent zijn 95-ers, de rest 80-ers.”
 
Schermcoating
De Nagono moet met oog op de groeikracht niet al te warm geteeld worden. Bergwerff stookt tot 17 of 18 graden Celsius. Hij lucht vrij vlot op 21,5 graden, waar op instraling nog tot 1,5 graad op wordt afgebouwd.
Aan de kant van het kasdek waar ’s middags de zon op staat, is het schermmiddel Luxotech aangebracht, om al te felle instraling tegen te houden. “Dat scheelt enorm, en we hopen daarmee extra groei en kwaliteit over te houden. We hoeven nu absoluut het scherm er niet meer bij in te zetten.”
 
Extra kalium voor stevigheid
Op de gebruikte matten start hij niet al te vroeg met de watergift, en stopt hij normaal ook al weer rond 18.30 uur. Rond de middag realiseert hij ongeveer 25 procent drain. In totaal komt hij aan 40 tot 50 procent drain.
Voor de stevigheid van de vruchten geeft hij extra kalium en silicium mee. “We hebben nu echt een hele goede kwaliteit. Het is echt mooi.” De vruchten van de Nagano zijn iets lichter in soortelijk gewicht dan gangbare andere rassen. “Maar ze hebben wel een stevige vruchtwand. Ze gaan niet snel slap.”
 
Eerste rupsen
Van plagen heeft het gewas geen last. Na een eerdere benodigde bestrijding met Plenum is luis verder stabiel gebleven. “We zagen wel dat de eerste rupsjes zijn gearriveerd. Daar moeten we dus wel de vinger aan de pols blijven houden.”
 
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.