Redactie GFActueel
‘Dankzij die spreiding zitten we nooit zonder komkommers’

Cees Kranenburg in Leidschendam is nog bezig met de eerste teelt, waar hij vrij lang mee door gaat. Hij hoopt daarmee prijstechnisch gunstig komkommers te kunnen leveren in een periode dat veel collega’s hebben gewisseld. “Bijna iedereen wisselt in mei. Ik ga met een afdeling, waar we drie keer telen, door tot 1 juni. In een andere afdeling, met twee teelten per jaar, ga ik door tot 1 juli. Dankzij die spreiding zitten we nooit zonder komkommers.”
 
Gewas blijft open
Het gewas is al aardig versleten, maar de productie en kwaliteit zijn goed. Tegen de Pinksterdagen zijn de prijzen ook goed. “Er is veel vraag met Pinksteren.”
Het werk blijft voornamelijk beperkt tot snijden en sorteren. Aan extra gewaswerk hoeft hij niets te doen. “Het gewas van Sabrina is van zichzelf open, al begint het nu wel ietsje voller te worden. Het houdt zichzelf in evenwicht. Doordat er altijd een vruchtje zit bij dit vruchtbare ras, kan de groei nooit exploderen.”
 
Swirskii pakte trips goed aan
De biologie houdt plagen goed onder controle. “Alleen een beetje spint hier en daar. Dat is het hele voorjaar al lastig. Daar hebben we ook wat correcties moeten uitvoeren.”
Even was ook een hoekje met trips te vinden. “Maar die is leuk bestreden door de swirskii. Die pakte het goed op.” Die biologische hulp is goed bruikbaar. “De beschikbare chemische middelen helpen onvoldoende. Je spuit er alleen maar biologie mee dood.”
Tegen meeldauw wordt standaard iedere week een behandeling met de LVM uitgevoerd. In het voorjaar is de schimmel goed in de hand te houden met Fungaflor. “In de zomer is dat lastiger. Omdat we tijdelijk geen Rocket mogen gebruiken, gaan we in de zomer het meeldauwtolerante ras DRL 1163 zetten.” 
 
Scherper luchten
Met koud weer is hij steeds voorzichtig geweest met het openen van de luchtramen. In week 20 heeft hij daar wat concessies aan gedaan, en is hij wat scherper gaan luchten. “Nu de zon zoveel sterker is geworden, moet je zorgen dat het gewas niet nat slaat in de ochtend.”
De teelt is gestart met een vast AC-folie, dat er tot 20 maart in heeft gelegen. Een beweegbaar scherm heeft hij niet. Hij heeft dat niet echt gemist. “We hebben wel een paar lelijk koude nachten gehad, maar het gewas moest toch ook iets harder worden.”
Kort boven de stooklijn van 20,5 graden Celsius lucht hij af, op 20,8 graden. In de nacht houdt hij een temperatuur van 18,5 graden Celsius aan, die rond 4.00 uur wordt verhoogd naar 20,5 graden.
 
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.