laatste update:25 mei 2010

‘Toen hadden we nog scholieren om alles even goed bij te werken.’

Peter Oomen in Sevenum heeft eind week 19 de eerste afdeling gewisseld. De rest van de kas volgt een week later. “Arbeidstechnisch is dat zeker zo makkelijk. Het eerste jaar hebben we het niet gedaan. Toen hadden we een veel grotere arbeidspiek. En de eerste planting viel nu net in de schoolvakantie, zodat je nog met veel mensen bent.”

Meer groei
De oude teelt verliep op het eind moeizaam. “Bij die vroege planting viel de productie op het eind tegen. Het gewas was wat leeg komen te staan. Samen met ineens donker weer, kregen we toen meer groei, en namen Botrytis en Mycosphaerella toe. Het scherm ging met de koude nachten nog dicht, maar voor het vocht was dat eigenlijk niets.”

Scholieren benutten
Als ras voor de zomerteelt heeft hij Sheila geplant. De plant was op die vrijdag net aan de stok. Er had nog een dag gewacht kunnen worden. “Maar we wilden die zaterdag nog gebruiken om de onderste vier oksels op te schonen. Toen hadden we nog scholieren ter beschikking om alles even goed bij te werken.”
Het plan is om de eerste vijf oksels op te schonen. “We beginnen op het zesde. Eén blad hoger dan de meeste telers. Maar het komt beter uit met de arbeid, om alles gunstig achter elkaar uit te voeren. En je verliest er nauwelijks een dag op met de productie.”

Actief klimaat houden
Afhankelijk uiteraard van de hoeveelheid licht, houdt hij een voornacht aan van 18,5 graden Celsius en een nanacht van 19,5 graden. Overdag gaat de tem,peratuur naar de 20 graden Celsius, waar de luchtlijn een halve graad boven staat. Op de middag loopt de temperatuur door naar 22 graden.
Bij een instraling van meer dan 600 Watt instraling loopt het scherm dicht. De eerste dagen van de teelt gaat het scherm onder de 9 graden Celsius buitentemperatuur dicht. “Wel met een minimumbuis van 45 graden erin voor het vocht. Het gewas moet wel actief blijven.”

Spuiten alleen indien echt nodig
Ziekten of plagen zijn nauwelijks aanwezig. Standaard is er preventief een behandeling uitgevoerd met Previcur tegen Pythium, die wordt opgevolgd door een behandeling met AAterra.
“In het oude gewas zit een beetje spint en een enkel tripsje. We gaan nog kijken of we wel of niet Vertimec gaan spuiten. Daarvoor lopen we de vangplaten na. Als het niet echt nodig is om te spuiten, gaan we direct swirskii uitzetten.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.