laatste update:25 mei 2010

‘Er zit nog een beetje krijt op het dek’

“Het gewas staat er fris op. Het begint een beetje dikkere kop te krijgen.” De groene paprika bij Peet Sonneveld in Maasland stond steeds vrij dun. Nu het tweede zetsel er zo goed als af is, krijgen de planten meer ruimte om aan de gewasvorming te werken. “Tijdens het donkere weer hebben we twee weekjes wat minder groei gehad, met 5 tot 6 centimeter lengtegroei per week. Nu zitten we al weer op 8 centimeter.”
Hij snijdt net in een proefrijtje met het ras Moraine. “Kwalitatief is hij mooi grof en zwaar. Maar je moet hem écht snijden met het mes. Hij heeft een stugge steel.”

Brandplekjes
Vanwege warm zonnig weer heeft dat tweede zetsel even behoorlijk last van brandplekjes gehad.
Het derde zetsel is er aardig aangekomen. Gemiddeld hangen er (begin week 20) 23 vruchtjes/m2. “En deze week komt er nog aardig wat aan, zo te zien.”
Er begint nu een beetje rozenluis en boterbloemluis te komen, maar verder vormen plagen geen enkel probleem. “We hebben veel degenerans zitten. Ook de cucumeris loopt goed.”

Scherm op tijd weer open
Sonneveld hanteert een voornacht van 18 graden Celsius, die rond middernacht met een graad wordt verhoogd naar 19 graden. Op de dag houdt hij 21 tot 21,5 graad aan. Hij lucht op 22 graden Celsius, waarbij de temperatuur ’s middags op mag lopen naar 24 of 25 graden.
Om het niet te vochtig te laten worden in de kas, gaat het scherm in de ochtend op tijd open. Dat gebeurt rond de 9 graden Celsius buitentemperatuur, met een lichtopbouw. “Voor 8.00 uur is het scherm zeker open.”
Mocht het plotseling zonnig weer gaan worden, dan probeert hij toch zo min mogelijk te schermen tegen felle instraling, om het gewas sterk te houden. “Er zit ook nog steeds een beetje krijt op, dat we er rond Pasen opgebracht hebben tijdens die rare weersovergangen.”
De watergift start en eindigt met twee beurten van 100cc. op tijd. Daartussen worden op instraling druppelbeurten van 150cc. gegeven.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.