laatste update:25 mei 2010

Redactie GFActueel
'Fytocell-matten blijven tot het eind van het jaar over de hele hoogte vol wortels zitten'

Eric van den Eynde in Kontich is heel tevreden met het gewas van het ras Scorpio (3 stengelsysteem, geënt op Maxifort) dat hij heeft staan. “Hij geeft veel minder werk dan Taurus die ik voorgaande jaren had. Op de 2 hectare scheelt het meer dan een man. Het gewas blijft overzichtelijk en korter en door de iets grovere aubergine kost het minder knipwerk.” Nadeel van Scorpio is wel dat hij meer kromme vruchten geeft. “Doordat het gewas korter geschakeld is blijven de vruchten makkelijk in de oksel steken. Maar het valt tot nu toe mee en dit nadeel weegt zeker niet op tegen de grote voordelen van dit ras.”

Diepere voornacht
In week 19 bedroeg de lichtsom maar 5940 Joules. “Voor dit gewas is dat natuurlijk veel te weinig.” Daarbij werden etmalen gerealiseerd van 19,9 graden. Het gewas staat er ondanks het koude donkere voorjaar nog vrij goed op. “Het is heel mooi gelijk, maar we missen wel wat scheutgroei en de kop is wat dunner geworden”, vult bedrijfsleider Frans van Stekelenburg aan. Daarom is hij wel teruggegaan in temperatuur via een diepere en langere voornacht van 16 graden tussen 20.45 en 23 uur. “De nanacht handhaven we zoveel mogelijk op 18,5 graden. We stoken er rustig naar toe met 2 uur per graad.” Overdag wordt rustig naar 20 graden gestookt waarna de zon de rest moet doen.
De plantbelasting is hoog: ruim 20 vruchten per vierkante meter. Ondanks de wat tragere uitgroei werd in week 19 toch nog 1,7 kilo per vierkante meter geknipt. Deze week wordt ongeveer hetzelfde verwacht. “In totale productie liggen we ongeveer gelijk aan de voorgaande jaren.”

Meer wortelvolume
De watergift past Van den Eynde aan op het licht. “We geven minimaal drie keer de instraling.” Om 8 uur start hij met een lange beurt van 140 milliliter per pot, na 9 uur wordt iedere 65 Joules een beurt van 110 milliliter gegeven. Om 18 uur stopt hij met druppelen. “Maar dat was afgelopen maandag eigenlijk te vroeg. Omdat op het eind van de dag pas de zon doorkwam hadden we eigenlijk nog een beurtje moeten geven. De ec in de mat is nu 4 en we druppelen nog steeds met een ec van 2,5, maar dat gaan we nu wel verlagen.”
De watergift op het Fytocell-substraat verschilt nu niet meer van steenwol. Net na het planten heeft hij 5 dagen dag en nacht iedere 2 uur een druppelbeurt gegeven om de wortels de mat in te druppelen. “Je ziet dan alle wortels naar beneden gaan in plaats van een paar dikke wortels bij een paar beurten per dag met steenwolmatten. Het voordeel van Fytocell is dat de matten tot bovenin vochtig blijven en tot het eind van het jaar over de hele hoogte vol wortels zitten en niet alleen onderin. Je hebt dus meer volume  voor de wortels.” Van den Eynde probeert nog steeds 1000 ppm CO2 te realiseren uit de rookgassen van de wkk. “We doseren tussen 7.30 en 20 uur ongeveer 250 kilo per hectare per uur.”

Nauwelijks plagen
De gewasbescherming verloopt voorspoedig. Het kleine hoekje spint is plaatselijk behandeld met Floramite. In februari is swirskii ingezet, gevolgd door Eretmocerus en Macrolophus bij de eerste wittevlieg. “In maart hadden we wat wittevlieg en daar hebben we massaal Macrolophus ingezet. Nu is er niets meer te zien. We hopen het zo uit te zingen tot de wantsen komen.”

Bron: Groenten & Fruit – auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.