laatste update:25 mei 2010

Redactie GFActueel
‘De onbelichte teelt heeft het een stuk moeilijker’

De belichte teelt (ras Brioso op Maxifort) staat op dit moment nog goed in evenwicht, zegt Joost Barendse van Kwekerij De Kabel in De Lier. De plantbelasting is ongeveer 300 vruchten per vierkante meter. “De onbelichte teelt heeft het een stuk moeilijker met dit wisselende weer en de plantbelasting van 350 vruchten. Om wat sneller te lossen wil je een hogere temperatuur aanhouden maar als je naar de kop van de plant kijkt wil je dat nou juist niet. We proberen daartussen een middenweg te vinden.” Hij probeert rustige etmaaltemperaturen te draaien van nog geen 18 graden bij donker weer en tussen 20 en 20,5 graden bij zonnig weer. De voornacht is in de onbelichte teelt wat hoger: 14,5 graden met een lichtverhoging van 0,5 graden (tussen 1000 en 1800 Joules); de nanacht staat ingesteld op 18,5 graden met dezelfde lichtverhoging. Daarnaast laat Barendse in plaats van 1 er nu 2 vruchten per tros wegsnoeien. “De trosjes zien er wat zwakker uit en staan een beetje omhoog. De koppen zijn ook wat dunner dan we zouden willen.”

Goede parasitering
Qua gewasgezondheid gaat het echt goed. Omdat de wortels wat zwakker werden is een keer preventief Previcur gedruppeld. Tegen mineervlieg is een keer met Trigard gespoten. In de belichte kas is vorige week een haard met bladluizen aangetroffen, maar dat is geen probleem. Ze zijn prima geparasiteerd door Aphelinus-sluipwespen. De sluipwespen hebben zich blijkbaar goed weten te vestigen in het gewas, hoewel de graanpollen al zes weken geleden zijn weggegooid omdat ze waren versleten. “Alles is redelijk in balans. Je ziet al wel Macrolophus en nauwelijks wittevlieg.” De smalle gele vanglinten van 5 centimeter breed hebben blijkbaar ook goed werk verricht.

Schone kappen
Deze week heeft Barendse de reflectoren van de belichtingslampen gehaald om ze te laten schoonmaken door het bedrijf ‘LightShine’. “Dat scheelt toch gauw een paar procent lichtopbrengst.” Net na de teeltwisseling, in de periode dat nog niet belicht wordt, hangt hij de kappen weer op.
Door het wisselende weer en de wat lagere etmaaltemperaturen loopt de productie wat vertraging op. De kwaliteit is prima. “Maar we moeten af en toe wel een gescheurde vrucht afknippen. Normaal is scheuren geen enkel probleem bij het ras Brioso. Maar door het wisselende weer is de worteldruk hoog. De trossen zijn in de onbelichte afdeling waarschijnlijk ook wat minder sterk aangelegd.” Hij probeert scheuren te voorkomen door de oogstfrequentie te verhogen en laat te beginnen met water geven. “De unit start niet op tijd maar pas na een lichtsom van 100 Joules.”

Bron: Groenten & Fruit – auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.