Redactie GFActueel
17/5 ‘Hier en daar wat mineervlieg aan de buitenkant van de Chinese kool’

Carlo de Jongh in Prinsenbeek heeft voorlopig de laatste sla geoogst, van het ras Zendria. “Door het koude weer is het een mooie stevige sla geworden.”
Hij heeft inmiddels weer twee keer Sintia geplant, voor de oogst vanaf begin tweede week juni. Hij lucht veel, om de sla stevig weg te laten groeien. Alleen met een (schrale) oostenwind houdt hij de luchtramen dichter.
 
Mineervlieg in buitenblad
De Chinese kool is ook weg. “Er zat, net als vorig jaar, hier en daar wat mineervlieg aan de buitenkant, maar dat buitenblad haal je er toch af. In de teelt van Chinese kool is ook geen middel tegen mineerders toegelaten. Er hangen hier geen vangplaten bij. In de afdeling met sla wel, maar daar kan ik toch geen mineervliegen op vinden.”
 
Tragere groei
In week 20 begint hij bleekselderij te oogsten. “Dat zal een paar dagen later zijn dan vorig jaar. De temperaturen zijn lager met koude nachten. Het is ook nog eens donker weer.”
Omdat er nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten voor deze kleine teelt, blijft het opletten voor schimmels. Zeker met meer druilerig weer is het dan belangrijk te proberen met het kasklimaat een aantasting te voorkomen.
 
Grondboor
Door het buiten regenachtige weer laat hij zich niet in de verleiding brengen om in de kas niet regelmatig met de grondboor de vochtigheid van de bodem te controleren. “Zeker de eerste 14 dagen van de slateelt moet de grond goed vochtig blijven, voor een gelijkmatige weggroei. Met een nog open gewas droogt het toch wel voldoende.”
 
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.