12/5 ‘We halen nu diefjes weg van 2 à 3 centimeter’

"Het gaat lekker zo, al zie je nu wel het effect van de weersomslag. Door de zware plantbelasting wordt de kop lichter, maar het gewas is nog aardig groeizaam”, zegt Dirk van Schie in Pijnacker. Door het donkere koude weer is de etmaaltemperatuur deze week gedaald naar 19 tot 19,5 graden, terwijl dat in week 15 en 16 nog 20,5 graden was. “We hebben natuurlijk weken lang prachtig weer gehad waardoor we veel snelheid hebben kunnen maken.” De uitgroeiduur van de vleestomaten is met 63 a 64 dagen nog steeds normaal. “Maar ik heb wel een rotgeintje aan de hand gehad met de hommelbestuiving. Door een misverstand heb ik in februari geen verse hommels geleverd gekregen zonder dat ik er erg in had. Daardoor had ik wel een productiedip en wat onregelmatige trossen met meer kleine tomaten.”
 
Rustig stoken
De plantbelasting bedraagt ongeveer 4,5 kilo vruchten per plant. De dieven die eind maart zijn aangehouden hebben nu 4 tot 5 trossen. Om de snelheid erin te houden houdt Van Schie een voornacht aan van 17 graden en een nanacht oplopend tot 18 graden. Na 22 uur mag het scherm dicht als de buitentemperatuur onder 8 graden is. Het scherm gaat drie kwartier voor zonsopgang in kleine stapjes open. Overdag stookt hij rustig op van 18,3 naar19 graden. Op de luchtlijn staat een lichtverhoging van 2 graden bij 450 Watt per vierkante meter.

Weinig plagen
Het gewas ziet er nog gezond uit. “Het is erg koud voor de tijd van het jaar. Ik lucht aan de wind heel voorzichtig maar het valt met zo’n zwaar belast gewas niet mee geen bladrandjes te krijgen bij de wat zwakkere planten.” Hij blijft dit blad preventief weghalen en het gewas nalopen op Botrytis. Met de biologische bestrijding gaat het erg goed. “Het is er rustig. Ik heb een paar hoekjes met witte vlieg gespoten met Admiral en in een klein hoekje tegen spint gespoten.” Van Schie gebruikt gewoon de spuitkar voor de plaatselijke bespuitingen. “Zolang de jongens bijtijds aangeven dat het ergens fout dreigt te gaan, kan ik het met plaatselijk bijsturen heel lang volhouden. Zo hoef ik minder biologie in te zetten. Het scheelt ook veel dat ik net voor de eerste bloei nog een keer met Vertimec heb gespoten tegen spint en mineervlieg.”
Deze week heeft hij wel twee kokers met een mengsel van Diglyphus en Dacnusa uitgelopen langs het middenpad. “Ik zie nu de eerste mineervlieg komen.”

Kleine dieven
Doordat het gewas zwaar belast is valt het gewaswerk nu erg mee. “We halen nu diefjes weg van 2 tot 3 centimeter in plaats van 10 centimeter.” Toch houdt hij vast aan het wekelijkse schema van clippen en dieven in de ene helft en trossnoeien en dieven in de andere helft van de kas. Hij snoeit nog steeds op 4 vruchten per tros. “Misschien dat ik eind juli een paar trossen op 3 zet om voldoende groei te houden in het najaar, maar dat hangt af van hoe vroeg ik stop met de teelt. Iedereen met wkk’s gaat tegenwoordig lang door in het najaar, dus de prijzen staan dan onder druk. Misschien moest ik dit jaar maar wat eerder op vakantie na een vroege teeltwisseling.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.