Redactie GFActueel
12/5 ‘Na grote belasting weer ruimte om zetting te realiseren’

“Het begint nu terug groeizamer te worden”, merkt Didier Algoet in Duffel aan het gewas van de rode paprika, na een periode met hoge plantbelasting. “De laatste vier weken hebben we veel geoogst. Maar nu is het tweede zetsel er af. Het scheutwerk wordt terug groter, en het gewas krijgt iets meer ruimte om een klein zettinkje te realiseren. Die hadden we in week 18 al verwacht, maar toen was de lichtsom aan de magere kant, terwijl de vruchten die er aan hingen nog veel energie vroegen.”
Algoet is tevreden over de geoogste grofheid. “Het gemiddeld vruchtgewicht was goed en de kwaliteit was super.”
Nu hangen er nog 30 tot 35 vruchten per vierkante meter.
 
Grote scheuten
Bij het gewaswerk is de laatste weken prioriteit gegeven aan het indraaien. Nu wordt weer aandacht besteed aan het topwerk, al worden alleen grote scheuten weggehaald, om een gewas neer te zetten dat straks gereed staat om de zomer aan te kunnen.
 
Plant activeren
Het energiescherm loopt onder een buitentemperatuur van 8 graden Celsius dicht. “’s Morgens om 8.00 uur is het wel altijd weer open, om voldoende activatie in de plant te krijgen. Het vocht moet weg. Door het scherm op tijd open te doen, condenseert dat tegen het kasdek. Dat gaat samen met de buizen, die luchtbeweging tussen het gewas geven.”
De buizen liggen begrensd op 55 graden Celsius.
 
Luis onder controle
Een eerder in de teelt opkomende luisdruk is weer goed onder controle gekomen. De biologie weet alle plagen in evenwicht te houden. Van meeldauw heeft hij nog geen last. “Maar in deze periode houdt je je hart daar wel voor vast. Als je even iets te snel lucht, kun je ‘het wit’ zo krijgen.”
 
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.