Redactie GFActueel
12/5 ‘Helemaal leeg gegaan, vanwege afwezigheid van Rocket’

Ben Bolleboom in Delfgauw heeft op 14 april de teelt gewisseld, met een 25-daagse plant van het ras Roxanne. Voorgaande jaren was hij gewend aan een tussenplanting. “Maar nu zijn we helemaal leeg gegaan, vanwege het grotere meeldauwrisico, door het tijdelijke niet beschikbaar zijn van Rocket.”
De rassenkeus past goed bij de volledige teeltwisseling. “Doordat je niet tussenpoot, komen de ranken er later uit. Het gewas staat dan een stuk generatiever. Dat komt goed uit. Het houdt Roxanne, die zijn vruchten goed meeneemt, beter in balans.”
 
Even iets trager
De eerste vier oksels aan de stam zijn schoongemaakt. Daarna zijn 2 setjes van vier aangehouden. “Verder naar boven toe laten we alles enkel zitten, alleen de bovenste drie blijven dubbel zitten.” In totaal komt dat rond de 18 stammers per plant uit.
Begin week 18 is hij begonnen met oogsten. Begin week 19 verloopt de productie iets trager, vanwege een paar dagen slecht weer. Van een hoog oplopende luchtvochtigheid heeft het gewas in deze periode nog niet snel last. “Het is ’s nachts en overdag nog zo koud. En als de zon niet schijnt, heb je een flinke buis nodig. Dus echt vochtig wordt het niet.”
De kwaliteit van de komkommers is goed. “Een enkel ‘snotneusje’, door smet bij het bloempje, maar dat is niet noemenswaardig.”
Omdat het nog rustig is met oogsten, was er tijd om het koppen vastzetten en afdieven helemaal af te ronden. Eind week 19 worden de ranken overgelegd.
 
Scherm net wel of net niet dicht
Het scherm sluit bij een buitentemperatuur onder de 7 graden Celsius. “Elke nacht hangt het er dus om of het net wel of net niet dicht gaat.”
Bij de temperatuurinstellingen zorgt dat er in de ochtend wordt opgestookt naar 20,5 graden Celsius. In de middag loopt dat op naar 21 graden. De nanacht van 19,5 graden Celsius wordt voorafgegaan door een graad lagere voornacht.
“We proberen uit te komen rond een etmaaltemperatuur van 21 graden.”
 
Paar spintplekjes
Er zijn een paar plekjes meeldauw te zien, dus daar zal hij de komende tijd alert op moeten zijn. Verder zitten er een paar spintplekjes, waar een keer gecorrigeerd is met Floramite. “Verder hebben we veel biologie uitgezet: Phytoseiulus, feltiella en californicus.”
 
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.