Redactie GFActueel
12/5 'Groei? Dat houdt niet over'

Ad Boeren uit Bavel en zijn compagnon Ard mulders startten rond 6 april met de pluk van hun doorteelten. Dat verschilde hoogstens enkele dagen over alle afdelingen heen. Een dikke maand later is het vooral de traagheid van de afrijping die het tempo bepaalt. De oppervlakte is verdeeld in vier blokken die net als in andere jaren om de vier dagen worden geplukt. Anders is dat de productie is wat minder dan je zou mogen verwachten.

Gezond gewas
“Zoals het er nu voorstaat draait het er waarschijnlijk op uit dat de pluk tot half juni doorgaat, twee weken langer dan normaal dus.” De gematigde temperatuur - vooral 's nachts - maakt wel dat de kwaliteit en de vruchtmaat prima zijn. De ziektendruk is een stuk minder. “Meeldauw ziet je tot nu toe in het geheel niet, en bij degenen die luis en spint goed hebben aangepakt, is ook dat geen probleem meer. Wel moet er harder gestookt worden, en is het door de geknepen raamstand makkelijker om het CO2-niveau op peil te houden, dat is 800 à 900 ppm, afhankelijk van de lichthoeveelheid.” De watergift is ook wat minder. “De eerste helft van de teelt zit er bijna op, dan gaan we naar EC-som van 3,2.

Groei houdt niet over
Koud is het ook voor de augustusplanting in de tunnel. Werkt het voorjaar een beetje mee, dan worden de eerste aardbeien daar rond deze tijd geplukt. Deze keer valt die start rond 25 mei, verwacht Boeren. “We hebben ook nog een normaalteelt, die is niet eens zo veel later.” Wel een stuk later is de gekoelde teelt in een planting van 10 april. “Er zit groei in, maar dan heb je het wel gehad. Het voordeel is nog dat ze in grondfolie staan, dan vangen ze nog een beetje warmte.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.