6/5 ‘Er zit een hele dierentuin aan biologie’

“Het gewas is heel erg opgeknapt”, constateert Edwin van der Ploeg in Berkel en Rodenrijs. Hij duidt daarbij op de positieve gewasreactie, na de omslag van een donkere periode - tijdens de start van de teelt - naar de zonnige periode erna. “Het begon heel generatief met die donkere dagen, zeker met vier stengels. Maar daarna heeft het gewas het licht mee gehad, en ook de temperatuur. Daarom staat er nu een vegetatief gewas, dat wel mooi in balans is.

Niet schermen tegen instraling
In week 17, met veel licht, zijn etmaaltemperaturen van 22,8 graden Celsius gedraaid. In de nacht is dat bijna 20 graden, overdag mag de temperatuur doorlopen tot 25 graden Celsius. Tijdens de zonnigste dagen is niet geschermd tegen te felle instraling. “Dat doen we nooit. Het gewas moet het zelf opvangen. Wij schermen alleen als het te koud is.” Dat laatste gebeurt als de buitentemperatuur onder de 10 graden Celsius zakt.

Minimumbuis op vocht
Van een omslag naar een aantal regenachtige dagen, begin week 18, hebben de planten geen last. Er staat wel een minimumbuis op vocht ingesteld. Bij een vochtdeficiet onder de 5 komt er automatisch een buis van 45 graden in. Boven een VD van 5 gaat die er weer uit.”
Met de watergift geeft hij 2,5 tot 2,7 keer de lichtsom aan water. Daarbij druppelt hij met een EC van 2,7 mS.

Hele dierentuin
Alles wat er aan plagen in de teelt aanwezig kan zijn, is wel te vinden. Alle ingezette natuurlijke vijanden weten die tot nu toe echter goed onder controle te houden. “Het is een hele dierentuin aan biologie. Maar het gaat goed. Met dit mooie weer moet je wel de spint goed in de gaten blijven houden.”

Tweede zetsel loopt ten einde
De hoos van het tweede zetsel is er in week 18 af. “Dus in week 16 en 17 hebben we veel paprika’s geoogst.” Eén keer in de veertien dagen gaat hij rond met toppen en indraaien. Toppen doet hij het hele jaar door hetzelfde: op één blad. “En we blijven een handpalm uit de kop.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.