4/5 ‘We proberen zo fijn mogelijk te blijven oogsten’

“De kilo’s nemen nu hard toe. Deze week komen we in de buurt van 2 kilo per vierkante meter”, zegt Arjan Vedder in ’s-Gravenzande. In totaal loopt de productie van het ras Jaylo op onderstam Beaufort (plantdatum ) nog wel achter. Maar door het zonnige weer is de zetting de laatste weken erg goed geweest. “Ik verwacht dat we de komende weken dus flink gaan inlopen.” Vedder heeft de kas nog steeds in 3-en verdeeld en knipt wekelijks 5/3 terwijl het in deze tijd meestal al 5/4 is.  “Tussen 225-ers en 500-ers zit een prijsverschil van 40 cent per kilo. We proberen dus zo fijn mogelijk te blijven oogsten.” De kwaliteit is ‘helemaal super’. “We zaten bij de hoogsten in de bewaarproeven terwijl het niveau sowieso erg goed was.”

Scherminstallatie uitgezet
Het gewas stond vrij vegetatief maar is door het mooie weer goed in balans gekomen. “Jammer dat dat niet met de prijzen het geval is.” Door de koude nachten is een groot verschil tussen dag en nacht te realiseren. Vedder hanteert een voornacht van 17,5 graden tot middernacht en een vlakke stooklijn van 19 graden tussen 2 uur in de nacht en 14.30 uur ’s middags. In de ochtend lucht hij op 19,5 graden en vanaf 14 uur bouwt hij op van 24 tot 26 graden. Het schermdoek (LS-10-ultra) is begin vorige week het laatst dicht geweest. “We hebben het uitgezet want het wordt ’s morgens een te natte boel. Hier zo vlak bij de kust wordt het toch niet kouder meer dan 7 graden.”
Water geven doet hij vooral op licht.  “We geven ongeveer 2,5 keer de instraling tussen 9 en 16.45 uur.” De unit start meteen op instraling met een maximum rusttijd en een constant volume van 100 milliliter per druppelaar (4 stengels) per beurt. Hij geeft een ec mee van 2,4 mS/cm. In de mat is de ec 3,5 en de pH 7.

Zachte middelen
Met de gewasbescherming gaat het goed. “Macrolophus, Feltiella, swirskii, Phytoseiulus: het zit er allemaal in en de eerste Macrolophus beginnen we nu tegen te komen.” Wel zat er wat spint in het gewas. Hij had er ‘pest-in-first’ toegepast maar de spint ging toch harder dan de opbouw van de Feltiella-populatie. “Maar met Floramite hebben we de spint in een keer voor 95 procent gedood.” Daarnaast is tegen bladluis een keer Plenum gedruppeld. “We gebruiken alleen zachte middelen omdat de biologie nog in opbouw is.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.