1 reactie

5/5 'We hebben goed groeiende en productieve gewassen'

“We hebben goed groeiende en productieve tomatengewassen en geen ziekteproblemen.” Obe Jan de Jong bij Hartman Oosterbierum is best tevreden zoals het nu loopt in de biologische teelt van 3 hectare tomaten (rassen Mecano, Dunne, Conchita en Suzanne). “We hebben in maart en april wel wat Botrytis gehad, maar dat hebben we met Botry-spray goed tot staan gebracht. Je hoeft er niet eens de wonden voor uit te snijden.” De producties zijn boven verwachting. “Vorige week hadden we al bijna 1,7 kilo per vierkante meter van Mecano en zelfs bijna 2,2 kilo van Dunne.” Mecano snoeit hij nu vier weken op 6 en vervolgens weer terug op 5 vruchten per tros. “We willen generatief sturen maar ook goed de groei erop houden.” De voornacht staat vrij diep ingesteld met een temperatuur van 12 graden. “Dat bevordert ook de vorming van spijttrossen bij de fijne tomaten.” Overdag wordt langzaam toegewerkt naar een temperatuur van 23 tot 24 graden met een paar graden lichtverhoging.

Goed evenwicht
In de paprika (1,2 ha, ras Ferrari) was de luisdruk hoog, maar door twee keer per week volvelds te spuiten met Inseclear is het nu goed onder controle. “Het is een biologisch middel dat goed werkt tegen bladluizen terwijl de galmuggen gewoon blijven leven.” Sinds drie weken is de paprika in productie. “We hebben een groot eerste zetsel van ruim 1,5 kilo per vierkante meter en het tweede zetsel komt er ook mooi aan, terwijl hij ook goed blijft groeien. We hebben dus een heel goed evenwicht in de plant.” Hij realiseert etmaaltemperaturen van 21,5 tot 21,7 graden met een voornacht van 18,5 graden plus 1 graad na een zonnige dag en dagtemperaturen van 23 tot 26 graden in de middag.

Niet enten goed bevallen
De komkommers zijn in de helft van de kas van 2,1 hectare al vervangen. Op 27 mei gaan de andere eruit. De ongeënte planten van de eerste teelt (ras Sascha) zijn goed bevallen. Ook voor de tweede teelt (ras Shakira) wordt niet geënt. “We halen heel hoge producties en er is geen uitval.” Standaard wordt nu eens per week gespoten met M-protect tegen meeldauw. Ook is er katoenluis die meteen bestreden wordt met Inseclear. “Iedereen heeft een plantspuitje bij zich om een haard meteen te bestrijden.” De stookinstellingen zijn bijna dezelfde als bij de paprika met een voornacht van 19 graden. “We willen tempo maken en evenwicht houden.” De luchtlijn zit dichtbij de stooklijn. Het ondernet heeft een constante minimumtemperatuur van 45 graden. De dubbele groeibuis staat minimaal op 55 graden met een afbouw op licht. Het scherm gaat in de komkommers en paprika beneden 7 graden nog dicht, bij de tomaat blijft het meest open.

Snel beschikbare meststoffen
Paprika en komkommer krijgen  water via de regenleiding, tomaat voornamelijk via de druppelslangen. “Als het mooi weer is geef ik eventueel twee keer vijf minuten breed-uit water, maar het wordt voor tomaten gauw te nat onderin.” Eens per 3 weken wordt een grondmonster gestoken. Nog steeds bestaat de enige voeding uit de vloeibare meststof Ecofeed (15-0-9) dat hij met een ec van 1,5 geeft. “Het is wel duurder dan mestkorrels, maar het bespaart veel tijd om het te strooien en het is meteen beschikbaar voor de plant. Met korrels duurt dat veel langer.”

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Gerard Boonekamp

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Koen Rijk Zwaan

    Is inseclear temperatuur gevoelig? kan het ook bij niet gestookte teelten gebruikt worden?

Of registreer je om te kunnen reageren.