1/5 ‘Verduistering moet verleiden tot bloemaanleg’

Arno de Beijer in Doornenburg teelt Elsanta en Elianny op stellingen. In zijn tunnels heeft hij een doorteelt Elsanta en een verse planting Elianny en in zijn kas een doorteelt Elsanta en een wat hij treffend aanduidt als een 'terugzetteelt' Elianny. Deze planten - met 4 stuks in een pot - had hij vorig voorjaar in een verse teelt. Vervolgens gingen ze rond half mei naar buiten, en werden ze rond Kerstmis opgeschoond en weer naar binnen gehaald, terug op de goten onder glas.

Elianny nauwelijks vroeger
De Beijer heeft het ras Elianny voor het derde productiejaar. “Vanwege de vroegheid, de vlotte vruchtzetting en de smaak. Wat die vroegheid betreft kun je vaststellen dat dat in vergelijking met bijvoorbeeld een verse Elsantateelt meevalt. Dan pluk je met Elianny nauwelijks eerder. Wel gunstig is het lage aandeel kromme vruchten, en vooral de smaak, die is klasse! Vanwege die smaak zouden ze beter betaald moeten worden, lijkt me, maar dat gebeurt niet.” De aardbeien worden afgezet via Fruitmasters.

Forsere plant met meer potentie
“De productie is tot nu toe de zwakste schakel, doordat het aantal vruchten achterblijft. Dat merkten we vorig jaar in de verse teelt. We hebben er daarom voor gekozen er een terugzetteelt van te maken, om zo de tweede teeltronde te beginnen met een forsere plant met meer potentie. We zien nu dat de productie in vergelijking met vorig jaar een stuk beter is, al zijn er uiteraard nog geen eindcijfers. De eerste Elianny is op 20 maart pas geplukt.”

Meer moeite met bloemen
Volgens De Beijer is Elianny met name in de opkweek niet te vergelijken met Elsanta. Belangrijkste aspect is dat Elianny wat meer moeite heeft om bloemen aan te leggen. Of een aangepaste bemestingstrategie tijdens de opkweek soelaas biedt, is de vraag. “We hebben al van alles geprobeerd, tot en met het verduisteren van het gewas toe, om op die manier de planten te verleiden tot bloemaanleg. Dat lijkt te werken. De verse Elianny die nu in de tunnels staat, is afgelopen jaar verduisterd en daar zie ik nu meer bloemen dan in een vergelijkbare teelt in het voorjaar van 2009. Overigens waren die planten ook al verduisterd, tijdens de opkweek in 2008.
Het voordeel van verduisteren is dat je de bloemaanleg blijkbaar kunt sturen, waardoor de planten na de aanleg meer tijd krijgen om de aangelegde bloemen te ontwikkelen. Dat zorgt ervoor dat ze eerder klaar zijn, zodat je eerder kunt starten met het inpakken van de planten. Het afgelopen najaar konden we daarmee begin november al starten, op die manier creëer je dus arbeidsspreiding."

Terugzetteelt volgend jaar
Eind deze week wordt een begin gemaakt met het planten van de trayplanten op de potten voor een zomerteelt met Elianny, volgend op de huidige terugzetteelt. Deze zomerteeltplanten gaan na de oogst naar buiten om volgend voorjaar weer als terugzetteelt onder glas te fungeren.
De oogst van de doorteelt met Elsanta is nu zo’n 11 dagen aan de gang, dat loopt naar tevredenheid. “Met superieur weer en koude nachten. We proberen echt zo koud mogelijk te telen, afhankelijk van de instraling gaan de ramen bij 14 à 15 graden open.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.