Redactie GFActueel
28/4 ‘Bij de deur, met tocht-hoeken, hebben we voor meeldauwresistent ras gekozen’

Op maandag 19 april is de teelt in de eerste afdeling gewisseld. In week 17 is Jeroen van der Ploeg in Pinacker de planten aan het indraaien, en breekt hij er de onderste vier botjes uit. “Op het vijfde blad mag het eerste komkommertje komen. Daarna mag er verder naar boven toe in elk oksel één enkel komen. Je hebt nu al zoveel licht.”
Dankzij mooi weer liep de opkweek voorspoedig. “Ze waren als 24-daagse plant bedoeld, om dinsdag te planten. Maar ze werden te groot om zo lang te wachten.”
 
Deels meeldauwresistent ras
Als ras is voor Sheila gekozen. “Alleen bij de deur hebben we een gedeelte met de meeldauwtolerante Demarrage gezet. Daar heb je altijd tocht-hoeken, waar het gewas gevoeliger is voor meeldauw. Zeker omdat Rocket er tijdelijk uit is, hebben we daarvoor gekozen.”
Om de hele tuin vol te zetten met een meeldauwresistent ras, was nog een stap te ver. “De periode tot 15 juni, waarin Rocket niet beschikbaar is, moet te overbruggen zijn. Er is nog te weinig bekend over resistente rassen om nu al helemaal over te schakelen.”
 
Scherm tegen felste instraling
Hij startte met 21 graden Celsius vlak stoken. “De watergift is al iets geminderd. “In het begin hebben we lekker veelwater gegeven om de plant in te laten wortelen, met elke 70 Joules een beurtje om de pot niet in te laten drogen.”
Om de jonge planten tegen al te felle instraling te beschermen, liep het scherm boven de 500 Watt dicht. Dankzij een zonnige periode krijgen de planten verder toch licht genoeg.
 
Pythium-behandeling in oude teelt
Bij de start is een rondje Vertimec gespoten, wat nog twee keer wordt herhaald met spuiten of de LVM. “Meestal hebben we wat last van trips, maar dit jaar was dat heel weinig. Er zat wel een beetje spint in.”
Pythium heeft Van der Ploeg nog niet gezien. “Maar dat heb je ook niet heel gauw met dit weer, met koudere nachten. Het druppelwater wordt dan niet zo warm. Wel hebben we voorbehoedend AATerra gebruikt aan het eind van de oude teelt. Dan zit er alvast lekker een beetje in de mat als het jonge gewas er op komt. Als we niets zien, doen we er niets meer aan. Anders volgt er nog een behandeling met Previcur.”
 
Slap gaande planten
Het is ook even spannend of er nog een aantal planten slap zullen gaan. “Vorig jaar hadden we wat van die zwarte planten. Het begon in de tweede week, toen er een beetje bloei kwam. Als de plant een beetje fabriek had staan, en er zaten sigaartjes aan, dan gingen ze slap. De oorzaak is nog steeds onbekend. De planten zaten gewoon vast op de mat, met witte wortels.”
 
Tijdelijk geen OCAP
In de latere afdeling die 3 mei als teeltwisselingsdatum heeft, begon het ouder worden van het gewas zich af te tekenen. “Wat meer stek, en een enkele Mycos-punt met die koude vochtige nachten.” De opbrengst was tijdelijk ietsje lager. “We hebben een week geen OCAP-CO2 gehad. Dat merk je toch gelijk aan de productie.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.