laatste update:1 mei 2010

Redactie GFActueel
27/4 ‘Knijpen doe ik niet. De plant houdt prima zelf vocht’

Bij Van Dijk bedrijven in Harmelen staat het gewas er mooi in balans bij, met een combinatie van een groeizaam gewas en hoge plantbelasting. Het gewas lijkt geen last te hebben van het schralere weer. Aad van Dijk: “Er staat zelfs een sterk gewas, waar we een hoop gewaswerk aan hebben. Duidelijk meer dan vorig jaar.”
 
Goed in balans
De erg hoge plantbelasting, van meer dan 50 vruchten per vierkante meter, houdt de gewasgroei keurig in toom. Begin week 17 is net het begin gemaakt met de oogst van het tweede zetsel. De vruchten zijn voldoende grof. “Ook niet al te zwaar. Precies wat we willen.”
 
Eerst daksproeiers aan
De luchtlijn staat met 21,1 graden Celsius net boven de stooktemperatuur van 21 graden. “We laten de temperatuur niet zo ver doorlopen. We proberen het op maximaal 25 graden te houden. Knijpen doe ik niet. De plant houdt prima zelf vocht.”
Schermen tegen te felle instraling is tot nu toe nog niet nodig geweest. “Ik probeer het scherm zo lang mogelijk open te houden. Als het nodig is, gaan als eerste de daksproeiers aan. Dat is al wel gebeurd.”
In de nacht gaat het energiescherm onder de 7 graden Celsius nog dicht. Met koude nachten gebeurde dat tot begin week 17 elke nacht nog.
 
Luis speelt op
De watergift is ingesteld op 2,5 tot 3 cc. per Joule. “Daar hebben we voldoende drain van. En de EC en pH blijven redelijk constant. Op dat laatste hoef je dus niet te sturen. Die gelijkmatigheid geeft ook aan dat het gewas in balans is.”
Aan plagen begint trips een beetje op te komen, en is ook een eerste spintje te zien. “Tegen luis moeten we al aardig wat doen. Daar is al een correctie nodig geweest.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.