laatste update:6 mei 2010

Redactie GFActueel
22/4 ‘Sinds we gestopt zijn met belichten verdwijnen de bladpunten’


Bij Teun Varekamp in ’s-Gravenzande knapt het gewas (ras Komeett, half oktober geplant) nu goed op. Het vele licht van de laatste weken heeft effect.  “We hebben bij de eerste vorstperiode bladrandjes opgelopen en die gingen niet meer weg. Maar sinds we op 10 april helemaal gestopt zijn met belichten verdwijnen ook de bladpunten. Het is vooral een kwestie van bladkwaliteit en op het randje telen. Het gewas is natuurlijk 3 maanden ouder dan de gangbare teelt. En door het koude voorjaar is het blad snel koud. Wanneer de lampen dan aangaan worden ze warm en kan een beetje warmte afluchten al voldoende zijn om bladrandjes te krijgen. Maar als je ze niet krijg teel je misschien niet generatief genoeg.”

Groei ‘net aan’
Door het koude en donkere weer liep de productie in maart wat achter, maar in april loopt hij weer in. “We zitten nu weer precies op de prognose.” De kwaliteit is goed. “De trossen zijn erg sterk en het zijn nog steeds mooie harde en rode vruchten. We moeten door de kou wel af een toe een knoopvruchtje wegsnoeien.” De plantbelasting is nu 128 vruchten per vierkante meter en het gemiddeld vruchtgewicht bij oogsten is 140 gram. “We snoeien nog steeds op 4 vruchten omdat de groei net aan is. Ik verwacht dat hij daardoor de komende tijd toch sterker komt te staan.

Een wkk voor CO2
De voornacht staat nog steeds op 15 graden, de nanacht op 18 graden en in de voorochtend daalt de stooktemperatuur even naar 17,5 graden. Overdag gaat de stooktemperatuur naar 22 graden met een kleine lichtverhoging op de luchtinstellingen. “Het tegenlucht mag maar een paar procent open vanwege de schrale wind.”
Het scherm gaat alleen in de nanacht nog een paar uur dicht om de temperatuur te halen. Een van de wkk’s staat aan voor de CO2-voorziening. De andere wordt als de warmte niet nodig is, alleen op de momenten van de duurste stroom aangezet. De buffer is groot genoeg om in de zomer het weekend zonder wkk door te komen waarbij de CO2 van Ocap komt.


Wat meeldauw
Met de gewasbescherming gaat het goed. Rupsen zijn niet meer te zien, na een chemisch ingreep in het begin van de teelt. De biologie is daarna goed aangeslagen. Macrolophus neemt zichtbaar toe en er zit maar weinig wittevlieg. Er is wel wat meeldauw te zien in het gewas. “Het is niet storend. We zwavelen nu 5 uur per nacht. Tijdens het belichten stonden ze natuurlijk uit en je moet natuurlijk oppassen voor de biologie. Misschien is daardoor toch wat te weinig gezwaveld. Maar ingrijpen hoeven we voorlopig niet.”


Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard BoonekampOf registreer je om te kunnen reageren.