laatste update:6 mei 2010

Redactie GFActueel
22/4 ‘We hebben er alles aan gedaan en toch krijg je Botrytis.’


Pieter de Vogel in Rotterdam is redelijk tevreden met het verloop van de biologische teelten paprika, tomaat en komkommer, maar maakt zich ook wat zorgen. “We hadden wekenlang geen luis gezien, maar in de paprika begint het nu toch weer toe te slaan.” Vorig jaar liep het paprikagewas enorme klappen op door boterbloemluis. Gelukkig gaat het nu om gele rozenluis. “Die blijft veel meer op een plaats en wordt door de natuurlijke vijanden goed aangepakt.” In de luishaarden wordt het standaard inzetschema verdubbeld of verdrievoudigd. “De enkele perzikluis wordt goed geparasiteerd en boterbloemluis hebben we in het begin snel op kunnen ruimen en niet meer teruggezien.”
De paprika groeit goed. Hij is vorige week begonnen de gele te oogsten (ras Chelsea). “Met deze week erbij is het eerste zetsel van 2 kilo per vierkante meter er wel af. Het volgende zetsel doet er veel korter over en komt er snel achteraan.” De eerste rode paprika’s (ras Spider) beginnen nu te kleuren. Omdat het zaad niet goed was opgekomen is nogmaals gezaaid en 2 weken later geplant. “Nu de prijzen zo hoog zijn kost me dat toch veel geld. Bovendien heb ik erg moeten schipperen met de temperatuur die voor de gele al moest dalen.”

Grondwater in
Bij tomaat ( Bocati van Vitalis op onderstam Maxifort) is Botrytis toch weer een probleem aan het worden. “We hebben er alles aan gedaan om het gewas generatief weg te zetten. Ze hebben tot de derde bloeiende tros op schoteltjes gestaan voor ze werden geplant, een lage voornacht en hoge etmalen gehad en we hadden er geen vast scherm boven. Tot de zesde a zevende tros gaat het goed, maar dan schiet hij het grondwater in en groeit hij enorm vegetatief door.” Hij stuurt nog steeds generatief met een voornacht van 15 graden van 19 tot 1 uur, een nanacht van 18 graden (om 6 uur) en een dagtemperatuur van 22 graden van 12 tot 15 uur. Luchten doet hij vlak boven de stooklijn en ’s nachts staat er een kiertje van 3% in en gaat het scherm maximaal 95 % dicht. “Het vochtdeficit is steeds redelijk en toch krijg je Botrytis.”
Voorgaande weken zijn de bladrandjes eruit gesneden die begin april waren ontstaan. Nu kost het nalopen, uitsnijden en inspuiten met Botry-spray (een biologisch middel) veel tijd. “Het gewas heeft nu gewoon te veel groeikracht, maar in de proeven van de laatste twee jaar liep hij daardoor in het najaar een paar kilo uit op Mecano.” Ondanks het meeldauwtolerante ras is er nu wat meeldauw te vinden. “Ik durf niet te veel te zwavelen omdat de komkommers in dezelfde kas staan en die zijn er erg gevoelig voor.”

Extra stengels voordeel
Met de komkommers (ras Aviance) gaat het erg goed. “We hebben een hoge productie met goede prijzen en tot nu toe is het een voordeel dat we niet geënt hebben. Maar het is natuurlijk wel een gok.” De hogedraadteelt is hij gestart met 2 planten per vierkante meter. Op 1000 m2 heeft hij als proef om de plant een extra kop aangehouden. Deze week zet hij ook bij de overige planten de extra koppen vast aan de hogedraadhaken. “Je hebt dan een veel beter klimaat en een veel hogere productie. Van de 10 extra en vroegere komkommers kun je er best wat extra arbeid in stoppen.” Hoeveel extra arbeid het kost weet hij nog niet. “Maar het is wel veel. Het moet daarom simpeler. Als we half juni de tweede teelt planten starten we op 1,5 planten en verdubbelen we ze allemaal.”

Spint neemt toe
Alleen spint begint een probleem te worden in komkommer “De spintroofmijten hebben last van de lage rv en zitten onderin het gewas terwijl de spint juist snel opkomt door het schrale weer. We zetten nu veel Feltiella in omdat die onder deze omstandigheden beter zijn werk doet.”

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard BoonekampOf registreer je om te kunnen reageren.