laatste update:19 apr 2010

Redactie GFActueel
16/4 ‘Het gewas staat nu mooi in balans’

Bij Bert van den Brand van Fresh Valley in Maasbree staat het belichte troscherrygewas (ras Juanita, plantdata 20 en 28 november) sterk te groeien. “Die koude nachten en veel zon van nu zijn ideaal.”  In productie loopt hij ongeveer gelijk met vorig jaar. “Eigenlijk valt dat een beetje tegen want toen had het veel meer last van virus. Maar ik denk dat we nog wel gaan uitlopen.” Het gewas staat nu mooi in balans en na het wat minder goed gezette trosje dat deze week geoogst wordt ziet het er allemaal mooi uit. Hij laat de trossen nog steeds op 14 vruchten snoeien. “Tot week 17 willen we alle trossen zo gelijk mogelijk houden. Maar daarna kunnen we er 3 vanaf punten want dan zijn de trossen ook regelmatiger gezet.” De plantdichtheid is in week 4 verhoogd van 2,15 naar 3,3 stengels per m2en in week 10 is voor het laatste een kopdief aangehouden voor de eindstand van 4,3 stengels per m2.
 
Steeds minder belicht
Belichten doet Van der Brand nog van 5 tot 8 uur ’s morgens. De wkk draait van 8 tot 20 uur voor stroomlevering op contract en voor de CO2. Als de buffer daarmee niet gevuld is gaan om 3 uur de lampen al aan. “Maar dat zal wel steeds minder vaak gebeuren. Overdag gaan ze nooit meer aan want dat gaat ten koste van het klimaat omdat je te snel moet luchten.”
 
Warme namiddag
Hij realiseerde de laatste weken een etmaaltemperatuur van 18,5 tot 19 graden. De voornacht van 14 graden duurt tot 1 uur ’s nachts. De nanachttemperatuur van 17,5 graden wordt rond 5 uur bereikt. Overdag staat de ventilatietemperatuur ingesteld op 20 graden met na 12.30 uur een verhoging van 2 graden op lichtintensiteit (tussen 200 en 400 W/m2) en nog eens 3,5 graden op lichtsom (tussen 800 en 1300 Joules). “Op een mooie dag wil ik de temperatuur in de namiddag lang vasthouden.”
 
Vanglinten doen hun werk
In de gewasbescherming is het vrij rustig. Wel moet hij deze week het bacteriepreparaat Bacillus thuringiensis spuiten tegen rupsen. Wittevlieg ziet hij weinig. Macrolophus komt hij tegen de avond wel tegen. “Maar het mogen er best meer worden. Maar de vanglinten die we in iedere tralie hebben opgehangen houden het aardig schoon.” Tot half maar stak Botrytis de kop op, maar door de plekken goed te behandelen staat de ontwikkeling nu stil. Ook wit is geen probleem. “We hebben iedere nacht de zwavelpotjes aanstaan.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.