14/4 ‘Je staat iedere keer weer te kijken dat de plant deze belasting aankan’

“Tot nu toe hebben we grof moeten oogsten om de sterke groei van het gewas in te dammen. Je staat iedere keer weer te kijken hoe de plant de belasting aankan en toch zo gemakkelijk blijft zetten.” Martijn van Onselen in ’s-Gravenzande teelt voor het eerste jaar het ras Gabriella (op onderstam Beaufort, half december geplant) na hem vorig jaar als proef tussen Jaylo geobserveerd te hebben.

Hoge plantbelasting
De plantbelasting is inmiddels opgelopen rond 25 stuks per vierkante meter. “Er komen nu veel vruchten bij van de zijtakken, dus we krijgen hem nu wel rustiger.” Het gemiddeld vruchtgewicht is vorige week al gedaald van 390 naar 355 gram. Eind deze week verwacht hij uit te komen op 330-340 gram. De productie komt deze week uit tussen de 1,7 en 1,8 kilo en volgende week waarschijnlijk tegen 2 kilo per m2. Uit de proeven van verleden jaar bleek dat de Jaylo  tot half april door zijn snelheid wat meer produceert, maar vanaf nu gaat Gabriella dat door zijn hoge aantal stuks inhalen. “We oogsten nu nog in drieën, maar gaan volgende week 5 keer een kwart oogsten”

Oogsters opleiden
Door de vele zijtakken en bijvruchten en doordat het gewas wat ongelijk is geworden, is het niet eenvoudig de juiste vruchten te knippen. “Bij Gabriella moet je strak op het oogsten letten. Ik steek veel tijd en energie in het opleiden van de oogsters. Dat komt er altijd weer uit.” Gelukkig werkte de helft van de mensen vorig jaar ook al bij hem. “Dat is een prettige basis, maar met de rest moet je op nul beginnen.” Hoewel er meer scheutvruchten te oogsten en meer zijtakken te toppen zijn, valt de totale arbeid tot nu toe mee.

Generatief sturen
Voor een generatieve sturing heeft Van Onselen tot nu toe lagere temperaturen in de nacht aangehouden en de temperatuur in de namiddag flink laten oplopen. Tot 23.30 uur houdt hij een voornacht aan van 17 graden; in de nanacht gaat dat naar 18,5 graden waarbij door de nu nog koudere nachten het scherm in de nanacht dicht is. Overdag stijgt de ventilatietemperatuur langzaam naar 21 graden om 12 uur, 24 graden om 15 uur en 27 graden rond 16.30 uur.  “Die temperatuur probeer ik tot de voornacht vast te houden.”
De watergift start om 10 uur en stopt meestal rond 16.30 uur. “Op donkere dagen  stoppen we eerder.” De ec in de mat is 4,2. “Die wil ik hoog houden ter bevordering van de vruchtkwaliteit. Gabriella is toch wat gevoeliger voor drukplekken dan Jaylo.”

‘Swirskii is topbeest’
De gezondheid van het gewas is ‘uitstekend’. “Het barst van de swirskii. Daar hebben we zwaar op ingezet. Het is echt een topbeest. In het begin hadden we wat wittevlieg maar daar zie je niets meer van.” Trips is nog nergens gevonden. Hier en daar is wel een bladluisplekje gevonden. “We zetten nu sluipwespen uit maar we zullen uiteindelijk wel een keer wat mee moeten druppelen.” Als proef heeft Van Onselen op tweederde van de tuin preventief A.californicus uitgezet tegen spint. “We willen eens kijken wat het verschil wordt.”

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.