laatste update:14 apr 2010

13/4 ‘Met oog op Mycosphaerella zitten we er kort op met luchten’

“Het gewas staat er nu nog vrij vlot bij”, constateert René Meulendijks in Meijel over de twee teelten, die nog tot respectievelijk half mei en 10 juni mee moeten. “Maar als we een week echt flink zon krijgen, dan kan het hard achteruit gaan.”
Aan de vruchten begint het wel merkbaar te worden dat de kwaliteit iets achteruit gaat lopen. “Alles zit nog in het superblok, maar je moet er steeds meer uit gooien: een buikje, een stekvrucht of een ouder vruchtje dat blijft hangen.”
Het loont nog steeds de moeite om aandacht aan het gewaswerk te besteden. Meulendijks is nog een rondje aan het opschonen. “We willen er in het oudste gewas ook nog een blaadje uit halen.” Bij de laatst geplante teelt is hij nu ruim een week van de ranken aan het oogsten.

Scherm op tijd open
De nachten zijn nog redelijk koud, waardoor hij nog behoorlijk wat uren gebruik maakt van het scherm. “Om alle instraling te pakken, proberen we het rond 7 uur ’s morgens al weer open te trekken. Met bewolkt weer gaat het een half uurtje later open.”
Hij hanteert een korte voornacht van 18 graden Celsius. Om 22.00 uur wordt de nanacht van 19 graden al ingezet. “En ’s morgens wil ik met zonop op 20 graden zijn.”
De stooktemperatuur staat verder op 21,5 graden Celsius, maar de zon draagt dan al gauw het meeste bij aan de temperatuurverhoging. Met de instraling mag de temperatuur in de middag doorlopen naar 27 graden. “In het jongste gewas een graadje lager. Dat moet nog wat langer mee, dus willen we niet dat het helemaal op zijn tenen moet lopen.”

Vochtiger onder scherm
De rv is goed in de hand te houden. Alleen ’s nachts, onder het scherm, loopt het vocht al behoorlijk op. “Dan moet je opletten dat het niet te vochtig wordt, en trekken we een vochtkier van 2 of 3 centimeter. Met oog op Mycosphaerella zitten we er ook kort op met luchten. Zodra het zonnetje erop komt, en het scherm open gaat, gaan de luchtramen open. Tot 11.00 uur ook een beetje aan de windzijde erbij.”
De watergift staat ingesteld op drie keer de instraling. De vroegste planting op perliet krijgt, uiteraard lichtafhankelijk, nog vier beurtjes in de nacht. De teelt op steenwol krijgt dan twee druppelbeurten.

Plekje spint
De biologie weet plagen goed onder controle te houden. Alleen in het oudste gewas vond hij een plekje spint, dat gecorrigeerd moest worden met Floramite. “De bedoeling was om nog een keer uit te zetten, maar de begeleider voor de biologische bestrijding vond dat onvoldoende zin meer hebben, voor nog maar vijf weken teeltduur. De laatste week zullen we een rondje Vertimec spuiten, en in de eerste weel van de nieuwe teelt nog een keer. Daarmee hopen we zo veel mogelijk van de spint af te komen. “

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.